Maalesef Kadromuz Robotlarla Dolu
Şimdi geldiğimiz noktada deniyor ki 7 milyar insan ihtiyaçlarını, bu 7 milyarın %5’inin yapacağı çalışmalarla halledebilecek. Geri kalan insanlara iş kalmayacak. Bunun sosyal deneylerini yapıyorlar. İnsanlar çalışmadıkları durumda nasıl bir toplum olacak hatta vatandaşlık maaşı diye bir şey çıkartsak olur mu diyorlar. Çünkü onlara ihtiyacımız olmayacak. Bir sürü işi robotlara ve makinelere yaptıracaklar. Garip bir dünyaya doğru gidiyoruz.
O yüzde beşin içinde kimler olacak? Kod yazanlar yüksek teknoloji işiyle uğraşanlar şimdi siz bu yüzde beşin içerisine girebilirseniz dünyada yeriniz olacak. Yani Türkiye ekonomisinde Türkiye'nin insan gücü ihtiyaç duyulan yüzde beşin içerisine girebilirse anlamı olacak. Silikon Vadisi'nde bir sürü Hintli var bir sürü Çinli var bir sürü Yahudi var peki Müslüman var mı Türk var mı? Ya da Türk ekonomisinin şu anda buraya entegrasyonu? Genç nüfusumuz var diye övünüyoruz. Ki artık oda biraz sıkıntılı 29’dan 31’e doğru ilerledi. Ki genç olmak ne demek? Genç olmak demek enerjik olmak demek üretken olmak demek orijinal bir fikrin olması demek bizim gençlerimiz böylemi peki? Yani genç olmak sadece yaşla alakalı bir şey demek değil ve o genç nüfusun dünyadaki bu yeni ihtiyaçlarla entegrasyonu olması gerekiyor üniversitelerin buna göre organize olması gerekiyor. Bölümlerin buna göre açılması gerekiyor. İnsanların buna göre yönlendirilmesi gerekiyor. Evet, dünyada bir yetenek ihtiyacı var. Avrupa bir sürü yetenekli insana ihtiyaç duyuyor. Bunu da Türkiye’den alabilir. Ama sen bu adamın ihtiyacına göre formasyon eğitim veya buna göre yönlenirsen bunun ne kadar önemli bir şey olduğunu anlatabildim mi? O yüzden bu endüstri 4.0’ü ve bunun için üreteceği yeni dünyayı yeni işleri yeni meslekleri anlamanız lazım dünya alt üst oluyor. Bunu şuradan da anlayabilirsiniz dünyanın en büyük 5 firmasını sıralıyorlar. Bunlar eski ve büyük şirketler. Ve o liste hiç değişmiyor büyük olan hep büyük kalıyor. Ve son 20-30 yıldır. O liste hep değişiyor. Ve büyük şirketler gidiyor. Petrol şirketleri vs. gidiyor yerlerine Apple, Google gibi teknoloji firmaları geliyor.
WhatsApp’ın değeri ne kadar biliyor musunuz? 19 milyar dolar. Kaç kişi çalışıyor WhatsApp’ta 56 kişi. 19 milyar dolar ne demek bir THY bir Turkcell bir Türk Telekom bir TÜPRAŞ demek teknoloji denen şey öyle bir hale geldik yıkıcı ve parçalayıcı oldu. Ve değişimler sektör dışından oluyor. Mesela en büyük örneği Apple işte Apple telefoncu muydu? Telefoncu kimdi Nokia idi. Şuan Nokia nerde Apple nerede? Dolayısıyla tahmin etmediğin yerden geliyor saldırı çünkü bu yeni çağda her şey birbirine giriyor. Burada çok kritik bir konu var. LinkedIn dünyadaki bütün yetenek hareketlerini izliyor. Trendleri anlıyor nasıl yapıyor bunu. Bakıyor ki Google ve Apple da çalışan doktorların sayısı artmaya başladı. Sonuç olarak diyor ki Apple o zaman sağlıkla ilgili bir şey yapacak yani böyle bir trend var diyor ve bunu anlıyor. Peki, Apple Google neden doktora ihtiyaç duysun ne alaka yani teknolojide doktor ne yapacak demek ki işler birbirine giriyor. O zaman ne oluyor birçok meslek yok oluyor ve yeni meslekler çıkıyor.