izulogo

ÜNİVERSİTE

İZÜ'nün Erasmus Ofisi ile karşılaştırıldığında, VMU'nun Gelen Öğrenci (Incoming) kısmında; kurumun, hem içe dönük (kurum yetkilileri arasındaki) hem de dışa dönük (kurum yetkilileri ve öğrenci arasındaki) iletişim ve öğrenciye olan destek açısından beklentilerimi karşılamadığını gözlemledim. Örnek vermek gerekirse, buraya gelecek olan bir İZÜ öğrencisini burada resmen temsil edecek olan X kişisinin, öğrenci buraya geldiğinde aslında o kişi olmadığı cevabını alabilir. Bu kurum içindeki sorunların öğrencinin kafasını karıştırabileceğinin yanı sıra, kurumun resmi sağlığına da zarar verebilme potansiyeli açıktır. Kurumun sözü geçen dalının öğrenciye verebileceği destek, beş dakikayı geçemeyen bir “Hoşgeldiniz!” toplantısı ile sınırlıdır. Lakin; bu sorunlar, buraya gelecek öğrencilerin beklentisine ulaşamamaktan daha kötü sorunları doğurmayacaktır. Kurumun bahsi geçen dalı; resmi belge hazırlamak ve hazırlamaya yardımcı olmak, öğrencinin maddi anlamda bekleyebileceği desteği sağlamak konularındaki fevkalade icraatını göstermektedir.

VMU öğrencileri imkan konusunda oldukça şanslıdır; çünkü VMU, bir öğrencinin yaşayabileceği en iyi öğrenci hayatını sunma potansiyeline sahiptir. VMU'nun halihazırda 7'yi aşkın kütüphanesi vardır ve bu kütüphaneler dallarına göre ayrılmıştır (Fizik kütüphanesi, eğitim kütüphanesi, hukuk kütüphanesi vs.). Ders kitapları öğrencilere 6 ay boyunca ödünç verilir, fakat öğrenciler kitaplara kesinlikle yazı yazamaz, cezası vardır. Öğrenciler internet konusunda hiçbir sıkıntı yaşamaz; Litvanya, hızı ve kapsamı bakımından Avrupa'nın en iyi 10 internetinden biri olduğunu iddia eder. Bunu öğrenciler şehirde deneyimliyor: öğrenciler bir kampüs binasından 10 blok ötedeki diğer kampüs binasına hız ve kapsam engeli olmaksızın devamlı internete sahiptirler. Öğrenciler muazzam bir mimari dizayna sahip olan kampüs binalarındaki yazıcıları hesaplarına para yüklemeleri karşılığında kullanabilirler. Öğrencinin yaptığı her işlem yazıcı sistemleri tarafından taranır ve hatta bu tarama işlemi otomatik olarak öğrenci adresinize e-mail olarak dakikasında gönderilir. VMU'da sosyal etkinlikler bitmez; öğrenciler Çin yemeklerinden kulüp futbol takımı maçlarına, şehir gezilerinden akşam yemeği toplantılarına kadar binlerce sosyal etkinliğe katılabilirler. Bu imkanlar çoğunlukla ESN (Erasmus Student Network) VMU ve ESN VU (Vilnius University) organizasyonlarının sayesinde gerçekleşir.

ULAŞIM

Litvanya'da ulaşım oldukça münasip olduğundan buraya gelecek öğrencilerin bu konuda herhangi bir sıkıntı çekmeyeceğini belirtmek isterim. Başkent Vilnius'tan Kaunas'a geçecek olan öğrenciler; saat başı gidip gelen, sıcak ve hızlı olan treni kullanabilirler. Trende bedava internet desteği de olduğundan, öğrencilerin beklentilerini karşılayacağını düşünüyorum.

ŞEHİR

Kaunas'ın şehir düzeni oldukça tertipli ve düzenlidir. Şehir Old Town ve New Town olarak ikiye ayrılır. Vytautas Magnus Üniversitesi, Baltija yurdu ve Maxima marketinin içinde olduğu meşhur alışveriş merkezi Akropolis, şehrin New Town kısmında konuşlanmıştır. New Town'da gezmek için haritaya ihtiyacınız yoktur, çünkü New Town'ın bir nevi simgesi olan devasa Soboras Katolik kilisesini gördüyseniz kaybolmamışsınız demektir. Öğrenciler, Kaunas'ın tarihi binalarını görmek isterlerse Old Town'daki sembolik Kaunas Kalesi'ni ve büyüleyici Apostalo Petro ir Povelo katedralini ziyaret edebilirler.

KONAKLAMA

Öğrencilerin Baltija yurdundaki deneyimi, ne kadar şanslı olduklarına bağlıdır. Bazı odalarda tahtakurusu sorunu vardır. Yurda gelmeden önce size verilen odayı bilmediğiniz için bu tür sorunlar size sürpriz olur. Baltija yurdundaki internet, bazı küçük üçüncü parti sorunlar haricinde oldukça ehildir. Mutfakları kettle'lar, indüksiyon ocakları, mikrodalgalar ve ferah büyüklükleri ile bilinir. Baltija'da bulunan öğrenci çalışma odası çok iyi dizayn edilmiş olup, öğrencilerin öğrenci olduğunu hissedecek atmosferi verdiği söylenilebilir. Yurdun bodrum katında çamaşır odası bulunur, bu odadaki çamaşır makineleri bozuk para ile çalışır (Kurutma: 1.5€, Yıkama: 3.0€). Bütün bu detaylardan uzaklaşmak, kafanızı toparlamak ve şehrin her bir karışının güzelliğini izlemek isterseniz; yurdun en üst katında size özel iki tane büyük koltuk sizi bekler! İyi şanslar :)”

Fatih Koray Baysa

İngilizce Öğretmenliği 3. Sınıf