izulogo
TURKU ŞEHRİ

Yaklaşık 180.000 kişilik bir şehir olan Turku, uluslararası bir atmosfere sahip hareketli bir şehridir. Finlandiya'nın en büyük şehirlerinden biri olmasına rağmen, Turku hala hemen hemen her yere yürüyerek veya bisikletle gidebileceğiniz kadar küçüktür. Turku, ders çalışmak ve boş zamanlarınız için sonsuz olanaklar sunar. İskandinav ülkede bildiğimiz gibi İnsanları birazcık soğukkanlıdırlar fakat samimiler, yardım etmede çok iyiler. Din, irk, renk gözetmeden herkese saygı duyarlar. Turku liman bir şehri olduğu için yan ülkelere daha ucuza gidilebilir. Evet soğuk ama iklimi en idealardan biri. Finlandiya pahalı bir ülke olduğunu da unutmayalım.

Turku

EĞİTİM SİSTEMİ

Finlandiya’da iki tür üniversite sistemi var, Biri düz eğitim veren üniversiteler bir de uygulamalı olanları yanı Uygulamalı Bilimler Üniversiteler ‘University of Applied Science’ adı üzeri hep çalışma hayatına yöneliktir. Turku University of Applied Science (TUAS) uluslararası ticaret, İşletme, sağlık bilimlerde ve bilgisayar mühendislik gibi alanlarında dünya çarpında ün yapmış bir uygulamalı bir üniversitesidir. TUAS'ta öğretim, mesleki bilgi birikimi ve teorik araştırmaları birbirine bağlayan yenilik pedagojisine dayanmaktadır. Derslere ek olarak, uygulamalı bilimler üniversitelerinde öğrenme, proje ve ekip çalışması etrafında yoğun bir şekilde devam eder ve ayrıca bağımsız ders çalışmasını da içerir. Gerçekten Finlandiya’nın eğitim sistemi herkesi gidip yaşanması gereken bir sistemidir.

TURKU UNIVERSITY OF APPLIED SCIECES

Üniversiteyi öğrencilere sunduğu imkanları saymakla bitmez, gerek fiziki ortamı gerekse eğitime katkı sağlayan yeni teknolojileri son derece mükemmeldir. Hocaları da sağ olsun işleri seve seve yaptıkları için öğrencilerin sorunları kendilerin derdi gibi çözüm konusunda iyiler. Üniversitenin uluslararası öğrencileri de Zaime kadar olmazda yalnız kalmazsın 😊. Sene sonunda genelde uluslararası konferansi oluyor bu şekilde insan kaynağını da güçlendirebilirsin. Dersleri İngilizce olduğu için cümbür cemaat olarak işlenmektedir. Erasmus öğrencilere özel olarak Fince dili sınıfı var.

KONAKLAMA

TUAS'ta eğitim ya da staj yapmayı kabul ettiğiniz andan itibaren konaklama başvurusunda bulunmanızı öneririm. Genel olarak, Finlandiya'daki öğrenci konutlarının kalitesi iyidir. Yurt sisteminde değil, üç iki kişi apart sistemidir. Tek oda ortak mutfak ve banyo. Her şey dahil genelde (Elektrik, SU, Isınma, İnternet ve Sauna). Turku’da ortalama konut aidatı 300 € ile 600 € arasında. En güvenilir iki kurum var (The Student Village Foundation of Turku (TYS) ve Retrodorm. TYS Konutları için www.tys.fi/en/exchange-students ve  www.retrodorm.fi  başvurabilirsiniz.

Not: Giderken bilgisayar internet kablosu almayı unutmayın. Wifi olmayabilir apartta. Modeme bağlayıp bilgisayardan internet paylaşım yaparsın. Yurt olmadığına göre yemeklerin kendin pişirirsin. Alışverişlerin de Lidl marketten yapın daha ucuz. Varriossuda kalırsan Arapların marketi 5dk uzakta.

ULAŞIM

Üniversite kayıt yaptırdıktan sonra Fin kimlik numara alınır göç idareden, Alınır alınmaz Fin ofisinde öğrenci ulaşasım kardı çıkartılır. 32 € aylık abone yaparsınız. Yoksa her otobüs binişe 3 € verirsin. Bu kartla halk bisikleti de kullanabilirsin. Kart çıkartma konusunda endişe etme çünkü Öğrenci danışmanın gereken adımları öğretir. Belki evin yürüme mesafe de olur kart çıkarma gerek kalmaz.

EN ÇOK İLGİMİ ÇEKEN YAZI

Bir gün part-time işimden dönerken bir arkadaşım gösterdiği yazı gözlerim inanamadı. Çok çarpıcı bir metindi. Bir Suriyelinin dükkanında yazdığı yazı böyle TÜRKÇE KONUŞUYORUZ bana kalsa bu bir meziyettir. Öğrendiğime göre İstanbul’da zamanında iki sene kalmıştı. Bu şekilde bu millete ancak böyle fayda dokunabilir diye yazmıştır. Yazıyı doğru düzgün olmayabilir fakat anlamı çok. Çalıştığım yerde ise Türkçe konuşabildiğim için hiç yalnızlık hissettirmediler.

VİZE - İKAMET İZNİ

Finlandiya’da eğitim ya da staj yapmak imkânı çıkmışsa ve 90 günden yanı aydan fazla kalacaksanız bilin ki vize değil de öğrenci ikamete başvurulmanız gerekir. Süreç iki aya kadar uzayabilir. Onun için karşı kurumdan kabul mektup alınır alınmaz ikamet başvuru yapılmanız gerekir. Başvuru için bu https://enterfinland.fi/eServices linki giriş yapabilirsin. Başvuru ile ilgili adımları bu https://migri.fi/en/studying-in-finland linkte öğrenebilirsiniz. Bu ikameti almadan Finlandiya gedemezsiniz.

Not: Resmi sitesinde belirtlendiği gibi 90 günden fazla kalacak her öğrenci 120.000 € sigorta yapılması gerekir. Türkiyede bu sigorta limiti bulamazsınız. Bilmediğim için o kadar uğraşmıştım kı Allah bilir. En son Alliazda 50.000€ sigortaları üç tanısı alıp birleştik. Bir aydan fazla bekledik hiç çıkmadı İkametim meğer Sağlık sigortamdan dolayı onaylamıyorlar. En son Ali Kamer Beyler yardımıyla Finlandiya göç idareden öğrendik ki yeni bir uluslararası sigorta almamız gerekirdi. The Swiss insurance company Swisscare – ESI Finland plan (www.swisscare-student.com) den sigortayı aldık yeniden. Bundan dolayı bir ay geç gitmiştim. Alırken bu siteden alın çünkü Finlandiya göç idareye bağlı diyebilirim.

Canım ister ki herkesle Finlandiya eğitimi sistemiyle fikri yumağa edeyim fakat bu nasip işidir. Bu fırsatı yakalayabildi iseniz arkana bakmadan yakalayın.

Başka sorularınız varsa e-mailim üzerinden sorabilirsiniz.

Eğitim hayatınızda başarılar diliyorum.

Abdul Aziz Ahmed

abdul.ahmed@std.izu.edu.tr