izulogo

Bilimsel Toplantılara Katılım Teşvik Yönergesi

İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

BİLİMSEL TOPLANTILARA KATILIM TEŞVİK YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

AMAÇ

MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; yurtiçi ve yurtdışı bilimsel toplantılara katılım teşvik esaslarını, yararlanacakları ve yararlanma biçimlerini belirlemektir.

KAPSAM

MADDE 2-(1) Bu yönerge; İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi adresli, yurtiçi ve/veya yurtdışı bilimsel toplantılarda sunulan bildirileri ve görevleri kapsar.

DAYANAK

MADDE 3- (1) Bu Yönerge 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

TANIMLAR

 MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen tanımlar aşağıdaki anlamları ifade eder:

a) Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesini,

b) Komisyon: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Bilimsel Etkinlikleri Teşvik Komisyonunu (BETEK), 

c) Öğretim Elemanı: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde görev yapan tam zamanlı Prof., Doç., Dr. Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisini,

d) Akademik Birim: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde bulunan Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Fakülte ve Yüksekokullarda bulunan Bölüm, Anabilim/Ana Sanat Dalı,

e) Dekanlık: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İlgili Fakülte Dekanlığını,

f) Müdürlük: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İlgili Enstitü/Yüksekokul Müdürlüğünü, 

g) Mütevelli Heyet: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyetini, 

h) Rektör: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörünü, 

i) Senato: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Senatosunu, 

j) Toplantı: Ulusal veya Uluslararası Konferans, Sempozyum veya Kongreyi,

k) UBYT: TÜBİTAK Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programını, 

KOMİSYONUN OLUŞUMU VE GÖREVLERİ

 MADDE 5- (1) Rektör tarafından biri başkan olmak üzere görevlendirilen beş öğretim üyesinden ve bir raportörden oluşur; üyelerin görev süresi üç yıldır. 

(2) Komisyon üyelerinden birinin ayrılması halinde yerine Rektör tarafından yeni üye atanır. 

(3) Komisyon en az ayda bir olmak üzere Komisyon başkanının çağrısı ile toplanır. 

(4) Komisyon, gerektiğinde gönderilen çalışmalar ile ilgili olarak uzman görüşü alabilir veya çalışmayı bir alt komisyona inceletebilir.

(5) Komisyonun sekretaryasını yürütmek üzere bir idari çalışan görevlendirilir.

 

İKİNCİ BÖLÜM

BİLİMSEL TOPLANTILARA KATILIM TEŞVİKLERİ

MADDE 6- (1) Öğretim elemanları, her akademik takvim yılında iki yurtiçi ve/veya bir yurtdışı bilimsel toplantıya katılacaklarını belgelemeleri halinde teşvik başvurusunda bulunabilir.

MADDE 7- (1) Tam metni sunulmuş sözlü bildiri veya sanat çalışması için sadece bildiriyi sunan katılımcıya destek verilir.

 (2) Bilimsel toplantılarda ya da sanat çalışmalarında oturum başkanı, panelist, hakem vb. olarak davet edilenlere Komisyon oluru ile ulaşım masrafı desteği verilir.

 (3) Teşvik verilecek bildirilerin bilimsel toplantıdan sonraki iki ay içerisinde bildirinin yayın olarak hakemli bir dergiye sunulacağının beyan edilmesi veya bildirilerin indeksli (WOS, Scopus, alan indeksli) dergilerde yayınlanacağı bildirilen bilimsel toplantılara sunulmuş olması gerekir.

 (4) Bir sonraki dönemde verilecek teşvikler, bir önceki uluslararası bildirinin yayın sürecindeki durumu dikkate alınarak değerlendirilecektir. Yayınlanmadıysa veya yayın sürecinde değilse en az bir dönem destek verilmeyecektir.

 (5) Öğretim elemanlarının katılacağı bilimsel toplantıların (sempozyum, kongre ve benzeri) dekanlık tarafından onaylanması gerekmektedir.

BAŞVURU ŞEKLİ VE SÜREÇ

MADDE 8- (1) Toplantıya katılacak öğretim elemanı, Bilimsel Toplantılara Katılım Teşviği Başvuru Formunu, bildirinin tam metnini, davet veya kabul yazısı ile birlikte elektronik belge yönetimi sisteminden ilgili bölüm başkanlığı onayı ile ilgili dekanlığa sunulur.

(2) Yurt içi toplantılarda etkinliğin yapılacağı tarihten önce dekanlık onayı, yurt dışı toplantılarda etkinliğin yapılacağı tarihten önce rektörlük onayı alınması gerekir.

(3) Dekanlıkça onaylanan başvuru elektronik belge sistemi üzerinden Komisyona iletilir, Komisyon tarafından onaylanan başvuru Rektörlük Makamına sunulur,

(4) Karar Rektörlük yoluyla başvuru sahibine, ilgili Dekanlığa ve Personel Daire Başkanlığı’na bildirilir. 

(5) Başvurunun kabulü halinde başvuru evrakı Komisyon tarafından arşivlenir.

 

ÖDEME ŞARTLARI VE USULÜ

MADDE 9- (1) Yurtiçi toplantılarda toplantı süresi artı bir gün ve yurtdışı toplantılarda toplantı süresi artı iki gün için destek verilir fakat bu süre toplamda beş günü geçemez.

(2) Yurtdışında yapılan bilimsel toplantılar için kayıt/katılım bedeli, vize, ulaşım masrafları, konaklama (uçak, tren, otobüs, toplu taşıma, araç kiralama, yakıt, otoyol, köprü, otopark) ve harcırah teşvik kapsamında (yönetim kurulunca belirlenen üst sınıra kadar olan kısmı) karşılanır.

(3) Yurtiçinde yapılan bilimsel toplantılar için kayıt/katılım bedeli, konaklama ve ulaşım masrafları (uçak, tren, otobüs, toplu taşıma, araç kiralama, kendi aracı için yakıt, otoyol, köprü, otopark) ve harcırah teşvik kapsamında karşılanır.

(4) Yurtiçi harcamalarda günlük harcırah miktarı 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33’üncü maddesine göre hesaplanır (Ek Gösterge 7000 ve üstü esas alınır). 

(5) Avrupa ülkeleri için harcırah miktarı Erasmus+ programınca belirlenen tutarlardır.  Yurtdışı harcamalarda günlük harcırah miktarı 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34’üncü maddesine göre hesaplanır. (Ek Gösterge 7000 ve üstü esas alınır).

(6) Bilimsel toplantıdan dönüş yapan öğretim elemanı en geç bir ay içerisinde bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen harcırah dışında kalan harcama belgelerinin asıllarını ve katılım belgesini Komisyon’a teslim eder.

DESTEK MİKTARLARI

MADDE 10- (1) Verilecek teşvik miktarının üst sınırı Tablo-1’de belirtilmiştir. Yabancı para cinsinden belirlenen teşvik miktarları harcama tarihindeki Merkez Bankası Döviz Alış Kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilir

 Tablo.1

ÜLKELER

TEŞVİK ÜST SINIRI

1.Türkiye

6.000 TL

2. Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Yakın Avrupa ve Kuzey Afrika Ülkeleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

1.200 Dolar

3. Orta ve Batı Avrupa ve Orta Afrika Ülkeleri

1.400 Euro

4. ABD ve Kanada, Orta ve Güney Amerika, Atlantik Ada, Güney Afrika Ülkeleri ve Güney Asya Ülkeleri

1.800 Dolar

5. Avustralya, Japonya, Çin, Tayvan, Filipinler, Sri Lanka, Güney Kore, Yeni Zelanda, Endonezya

2.600 Dolar

* Harcırah tutarı etkinlik süresine göre hesaplanır. 

 (2) Yurt dışında yapılan bilimsel toplantılara katılım için Tablo-1’de yer alan üst sınırlar üzerinden öğretim elemanının talep etmesi üzerine Bilimsel Etkinlikleri Teşvik Komisyonu’nun onayıyla % 50’ye kadar avans (ön ödeme) yapılabilir.

 

 

TABLOLARIN GÜNCELLENMESİ

MADDE 11- (1) Tablo.1, Komisyonun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından her yıl ocak ayında güncellenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN YÖNERGE

MADDE 12- (1) 24.12.2019 tarih ve 2019-24 sayılı Senato kararıyla kabul edilen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Bilimsel Faaliyetleri Teşvik Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

YÜRÜRLÜK 

MADDE 13- (1) Bu yönerge 01/01/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

YÜRÜTME 

MADDE 14- (1) Bu yönerge hükümlerini Rektör yürütür.