Denizcilikte Küresel Mücadelede İZÜ İmzası


Uluslararası Denizcilik Kurumu IMO CARES Denizcilik Teknolojisi Küresel Yarışması (Maritime Global Challenge), seçilen pilot bölgelerdeki limanlarda karbondan arındırmayı hızlandıracak teknoloji çözümlerini belirlemek amacıyla Kasım 2023'te başlatıldı.

Dünyanın dört bir yanından toplam 21 şirket, çözümleriyle IMO CARES Denizcilik Teknolojisi Küresel Yarışmasına katıldı. Katılımlarda rüzgâr türbinlerinden uçurtmalara kadar uzanan teknoloji yelpazesine yer verildi.

İstanbul Sabahattin Zaim üniversitesi ZAİM Teknopark'ta, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Özkul’un kurucularından olduğu Yerleşik Stratejik Yenilikçi Girişimler Şirketi tarafından geliştirilen teknoloji ise pilot uygulama için seçilen üç teknolojiden birisi oldu. Dünya çapında ses getirecek teknoloji için hedef ülkede pilot uygulama yapılması noktasında geri sayım başladı.

Yarışmaya gönderilen projeler; Royal Institution of Naval Architects (RINA), International Windship Association (IWSA), Maritime Technology Cooperation Centre for Africa (MTCC-Africa), Maritime Technology Cooperation Centre for Asia (MTCC-Asia), Maritime Technology Cooperation Centre for Caribbean (MTCC-Caribbean) ve Maritime Technology Cooperation Centre for LA (MTCC-Latin America) kurumlarındaki uzmanlar tarafından incelendi. Gönderilen çalışmalar arasında sadece üç projenin desteklenmesine karar verildi.

Teknolojinin pilot bölge olarak seçilen Afrika ve Karayipler'de denenmesi ve alınan sonuçlara göre tüm dünyaya yaygınlaştırılması planlanıyor.

Denizcilikte Küresel Mücadelenin Önemi

Küresel Karbon salınımının %4'lük payı denizcilik ve gemicilik sektöründen kaynaklanıyor. Bu sektör, dünya ticaretinin belkemiğini oluşturuyor. Karbon salınımının azaltılması için ise önemli bir noktada. 

Geliştirilen teknoloji %100 yerli ve milli teknoloji olmasının yanı sıra, uluslararası patentlere sahip olup, klasik teknolojilere göre CAPEX ve OPEX maliyetlerinde ciddi avantajlara sahiptir. Bu sebeple denizcilikten, offshore enerji üretimine, bölgesel ısıtma/soğutmadan, elektrik üretimine kadar pek çok alanda kullanılmaya uygun bir teknolojidir.

bnr