IPSUS Projesi 2. Ara Değerlendirme Toplantısı İtalya'da Gerçekleştirildi


01.11.2023

Ufuk 2020 Era-Net Fosc/Susfood 2 ortak çağrısı kapsamlı ve TÜBİTAK 1071 programı tarafından desteklenen IPSUS-Climate smart food innovation using plant and seaweed proteins from upcycled sources başlıklı Uluslararası projenin 2.ara değerlendirme toplantısı 26-27 Ekim 2023 tarihlerinde Parma Üniversitesi ev sahipliğinde İtalya’da gerçekleştirilmiştir.

Üniversitemiz öğretim üyesi Dr. İsmail Hakkı TEKİNER’in proje partneri ve yürütücüsü olduğu proje 6 ülkeden (İngiltere, İtalya, Romanya, Türkiye, Fransa ve Fas) 7 Üniversite ve 2 sınai partner ile devam etmektedir. Bu projede, gıda sisteminin çevrilebilirlik ve kaynak verimliliğini desteklemek için ileri dönüşümlü bitkisel (Food Loss & Waste - FLW) ve denizyosunu atıklarından alternatif bitkisel proteinleri kullanarak yenilikçi, değeri olan et ve süt ürünü muadili formülasyonlar geliştirmek amaçlanmaktadır. Başarı ile sürdürülen araştırma ülkemiz ve Avrupa Birliği tarafından gıda regülasyonlarında açık olan ürün grubu değerlendirmelerini yapmakta, maliyet ve teknoloji odaklı alternatif ekstraksiyon yöntemleri denemekte ve hedef ürünlerin tekno-fonksiyonel geliştirmeleri üzerinde durmaktadır. Tüm iş paketlerinde yer alan Dr. Öğr. Üyesi İsmail Hakkı TEKİNER, özellikle 2 numaralı iş paketi olan risk değerlendirmelerinde Greenwich Üniversitesi, İngiltere ile birlikte ortak lider olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Projenin 2025 yılı Nisan ayında tamamlanması öngörülmektedir. Proje ortakları son toplantının Uluslararası bir konferans ile birlikte Mart 2025 döneminde Greenwich Üniversitesi, İngiltere’de yapılmasını kararlaştırmışlardır. Konsorsiyum ortakları ortaklaşa başka araştırma projeleri sunmak için değişik AB fonları üzerinde de durmuştur.



  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • IMG_20231027_125228