3. İpek Yolu Kongresi ve 14. ADAM Uluslararası Sosyal Bilimler Konferansı Özbekistan'da Gerçekleştirildi

Özbekistan Mirzo Ulugbek Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ortaklığıyla "Türkiye ile Özbekistan Arasındaki Sosyal-Ekonomik ve Kültürel İlişkilerin Geliştirilmesi" başlıklı bir program gerçekleştirildi.  25-26 Nisan 2019 tarihlerinde, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen program aynı zamanda “14. Uluslararası ADAM Sosyal Bilimler Kongresi”ne ve “3. İpek yolu Kongresi”ne de ev sahipliği yaptı.

Özbekistan ile Türkiye arasında yalnızca ticari ve ekonomik ilişkiler değil aynı zamanda kültürel ilişkilerin de geliştirilmesini ve Türkiye ile Özbekistan arasındaki tarihi İpek Yolu'nu canlandırılmasını amaçlayan programda, öte yandan Türkiye ile Özbekistan arasındaki üniversiteler arası ilişkilerin güçlendirilmesi de hedefleniyor.

Ortak programın açılış programında Türkiye Cumhuriyeti Özbekistan Taşkent Büyükelçisi Mehmet Süreyya Er, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Ali İhsan Çağlar,  İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ve Özbekistan Mirzo Ulugbek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Avazjon Marahimov da hazır bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından çeşitli konularda oturumlar düzenlenirken, İZÜ Rektörü Prof. Dr.  Mehmet Bulut’un “İpek Yolu’nun Yeniden Canlanmasında Türkiye’nin Rolü”ne değindi. İlk oturumda ayrıca “Özbekistan’da Yenilikçi Kalkınma Sağlamanın Yolları”, “Özbekistan'ın Sürdürülebilir Ekonomik Büyümesinde Yenilik Politikalarının Uygulanmasında Uluslararası Deneyimlerden Yararlanma Fırsatları”, “Özbek Öğrenciler Özelinde Türkiye’deki Uluslararası Öğrenciler ya da Çok Yönlü Elçiler”, “Büyük İpek Yolu'ndaki Macera Turizminin Gelişimi”, “Küreselleşme Bağlamında Uluslararası İşbirliğinin Başlıca Biçimleri” gibi konulara da yer verildi.

Öte yandan İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Süreyya Er ile Özbekistan ve Türkiye arasındaki akademik ilişkilerin derinleştirilmesi konusunda verimli bir görüşme gerçekleştirdi.

Özbekistan Ziyareti 5 Özbekistan Ziyareti 2 Özbekistan Ziyareti 3 Özbekistan Ziyareti Özbekistan Ziyareti 4