Hazret-i Mevlana, 744. Vuslat Yıldönümünde Şeb-i Arus Töreni İle Anıldı

İstanbul Sabahattin Zaim Ünversitesi, Hazreti Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü olan ve düğün gecesi anlamına gelen 'Şeb-i Arus' töreni düzenledi. Hazret-i Mevlana Celaleddîn-i Rûmi'nin vefatının 744'üncü yıldönümü nedeniyle İZÜ Kapalı Spor Salonunda düzenlenen anma törenine öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Mevlevî Dedesi Hüseyin Top ve Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin de olarak yer aldığı, yönetmenliğini İZÜ Öğretim Üyesi ve Neyzen Ender Doğan’ın üstlendiği bir ayin-i şerifin de tertip edildiği anma töreni, etkileyici anlara sahne oldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut "Hazret-i Mevlana bu toprakların ruhuna üfleyen en önemli öncülerimizden biri. Bugün dünyada en çok okunan birinci kitap Kur'an-ı Kerim ise deniliyor ki batıda da Mesnevi Kuran'dan sonra en çok okunan ve satılan kitaptır" dedi.

“Müslümanların En Büyük İhtiyacı Birbirini Sevme, Yardımlaşma Ve Hoşgörüdür”

Amaçlarının hem Hazreti Hazret-i Mevlana'yı anmak hem de gençlerin Hazret-i Mevlana ile tanışmasını sağlamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bulut, şöyle konuştu:

"Biz İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde Hazret-i Mevlana'nın ölümü Şeb-i Arus, 'düğün gecesi olarak, sevgiliye kavuşma gecesi' olarak değerlendirdiği ölüm yıldönümünde onu burada anmış olmak, gençleri Hazret-i Mevlana ile tanıştırmak gençlerin Mesnevi'yi okuyarak, Hazret-i Mevlana'yı daha iyi tanımasını ve anlamasını sağmak için bu programı düzenledik. Esasen bugün bu coğrafyada en çok ihtiyacımız olan şey, bütün Müslümanların yaşadığı en büyük savrulma birbirimizi anlama, sevme, hoşgörü, dayanışma, yardımlaşma, birlik ve bütünlüğe kavuşmaktır."

“Hazret-i Mevlana'nın Şiirlerini Dinlerken Kainattaki Ritme Tanık Oluyoruz”

İZÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Koç da Hz. Hazret-i Mevlana'nın söz ve şiir dalında önemli şahsiyet olduğunu belirtti. Prof. Dr. Koç, "Hazret-i Mevlana hasretleri bizim medeniyetimizin söz ve şiir dalında en öne çıkmış şahsiyetlerinden birisidir. Hazret-i Mevlana'nın şiirlerini okurken bugün burada olduğu gibi ayini şerifi izlerken, biz kainattaki ritme tanık oluyoruz. Ondan sonra kendi içimizde bu ritmi yakalamanın bu ayin üzerinden Hazret-i Mevlana'nın şiirleri ve şiirdeki musiki üzerinden fırsatını bulmuş oluyoruz. Bu son derece önemlidir.  Hazret-i Mevlana bizim düşüncemizi, duygumuzu ve davranışlarımızı uyum içinde olma konusunda gerek şiirleriyle gerek yakın çevresiyle güzel şekilde örnek olmuş biridir" diye konuştu.

“Sevgisiz Bir Uygarlıkta Yaşıyoruz,  Hz. Hazret-i Mevlana 'Gönül Yap' Der”

İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mim Kemal Öke ise, Hazret-i Mevlana'nın büyük hazine olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Her şeyin ötesinde Hazret-i Mevlana öylesine bir hazine, öylesine bir ummandır ki kim ne söylese bundan sonra, kim ne söyleyecek dahi olsa ebediyete kadar Hz. Hazret-i Mevlana'yı anlatmaya yeterli olmaz. Kendisinin tanımı vardır 'Biz Kimiz?' der, bunu dedikten sonra da cevabı verir derki 'biz kalp tabipleriyiz' o kadar önemli ki sevgisiz bir uygarlıkta yaşıyoruz. Sevgiyi, muhabbeti, aşkı, iyiliği, birisine dokunabilmeyi unutmuşuz. Hz. Hazret-i Mevlana, asıl önemli olanın, bu dünyadaki varlığımızın sebebi ve kendisinin de bu dünyadaki bütün himmetinin ana mihrakının gönül almak olduğunu söyler, 'gönül yap' der."

şebi arus şebi arus 2 şebi arus 5 şebi arus 4 şebi arus 3