Restorasyondan Çıkan Osmanlı Zekası

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi  Mimarlık Kulübü’nün koordinasyonunda bir grup öğrencimiz, Nuruosmaniye Camii’nde yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleme fırsatı buldu.

Teknik geziler kapsamında İZÜ öğrencilerinizin bu haftaki inceleme noktası, Nuruosmaniye Camii oldu. İstanbul’da inşa edilen ilk barok özellikli cami olan Nuruosmaniye’deki restorasyon çalışmaları yerinde incelendi.

Teknik gezi, Vakıflar Bölge sorumlusu Dr. Mimar Olcay Aydemir ve yüklenici Şantiye Şefi Ozan Kılıç rehberliğinde gerçekleştirildi. Gezi ilk olarak, ofis sunumuyla başladı. Sonrasında camide yapılan incelemeler ve atölyede yerinde uygulamalarla devam etti.

Nuruosmaniye Camii’nin tüm kısımlarında detaylı bir inceleme fırsatı bulan İZÜ Mimarlık bölümü öğrencileri, restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan bir özelliği de öğrendiler. Çalışmalar sırasında, Nuruosmaniye Camii’nin altında büyük bir Su Dengeleme Yapısı (Su Terazisi) ortaya çıkarıldı. Caminin altında bulunan su terazisi, bölgenin yar altı ve yüzeysel sularını topluyor, böylece bölgede diğer yapıların altında su birikmesi önlendiğinde bölgenin su dengesi de kontrol altına alınmış oluyordu. Burada Osmanlı’nın çok önemli bir şehircilik anlayışına sahip olduğu ortaya çıkıyor.

Geziye katılanlar, restorasyon çalışmalarında nasıl bir emek harcandığına da şahit oldular. Cami içerisindeki eserle, büyük bir özenle, bisturi ile iğne oyası yapar gibi temizleniyor ve ortaya çıkarılıyor. Ayrıca Nuruosmaniye Cami’nin diğer bir özelliği de günümüzde kullanılan radye temel uygulamasının, 258 yıl önce burada uygulanmış olmasıdır.