7. Mezuniyet Törenimiz Coşkuyla Kutlandı


İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi 7. Mezuniyet Töreni Halkalı Kampüsünde gerçekleşti. İZÜ Stadyumu’nda yapılan tören ile 2020 ve 2021 yılı mezunları diplomalarına kavuştu. Törene, İZÜ Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özokur, Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, akademisyenler, mezun öğrenciler ve aileleri katıldı.  Covid-19 salgını nedeniyle sıkı önlemler alınan programda tüm katılımcılara kampüs girişinde HES Kodu, aşı kartı veya PCR testi sorgulaması yapıldı.

İZÜ 7. Mezuniyet Töreninde, mezunlar adına konuşmayı, üniversite birincisi, İslami İlimler Fakültesi Mezunu Abdullah Müydünoğlu yaptı. Sözlerine Doğu Türkistan’ın sokaklarında dolaşırken bir üniversitede okuyabilmenin kendisi için hayal gibi olduğunu belirten Abdullah Müydünoğlu,  “Bana böyle bir üniversitede okuma nimeti ihsan eden Rabbime çok hamd ediyor ve şükrediyorum. Bu mutlu günümde Doğu Türkistan’daki ailem, ilkokuldan itibaren benim gibi yeni nesilleri yetiştirmiş hocalarım ve esir kamplarındaki sınıf arkadaşlarım aklıma geliyor. Bana okuma – yazmayı öğreten, benim iyi bir eğitim alabilmem için her türlü fedakârlığı gösteren, hiçbir zaman maddi ve manevi desteğini esirgemeyen fedakâr babama ve sevgili anneme şükranlarımı sunuyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Çocukluğumda hikâyelerini dinlemek için yanına gittiğim merhum Hacı Anam buradaki ifadesiyle babaannem Rabia Hanım dedesinin Çin işgaline karşı kahramanlık hikâyelerini anlatarak beni büyülemiş ve “benim her iki dedem şehittir” sözleriyle adeta bana “şehit oğlusun incitme yazıktır atanı” dercesine vatanımızın özgürlüğü, ay yıldızlı gök bayrağımızın göklerde nazlı ve şanlı dalgalanması için azimle ve kararlılıkla mücadele etme ruhunu aşılamıştı. Rahmetli Nenem eğitim için Türkiye’ye gelmemin çok iyi olacağını tavsiye etmişti, burada yaşadığım süre içerisinde gördüm ki, nenem haklıymış, Merhum neneme Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut konuşmasının başında ülkemizde yaşanan doğal afetlere değinerek hayatını kaybeden vatandaşlarımıza baş sağlığı diledi.

Prof. Dr. Mehmet Bulut, Covid-19 salgınının dünya üzerindeki etkisine değinerek, “Tarihin bazı dönemlerinde salgın hastalıklar oldu. Bazı salgınlar büyük dönüşümlere neden oldu. Hiç birisi içinde bulunduğumuz Covid-19 salgını gibi dünyanın her yerini bu çapta etkilememişti. Bir buçuk yıl önce başlayan salgın hala kontrol altına alınamadı. Sağlık her şeyden önemli. Bu nedenle geçen yılki mezuniyet törenimizi kısıtlı katılım ile gerçekleştirmiştik. Bu yıl tedbirlere uymak konusunda gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür ediyorum. Bu yıl sizlerle coşkulu bir törende birlikteyiz. 6. ve 7. dönem mezunlarımız bugün bizimle birlikteler. Mezuniyetimizi teşrif eden herkese hoş geldiniz demek istiyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Bulut konuşmasında İZÜ’nün uluslararası alanda yakaladığı başarıları hatırlatarak “Dünyanın bugün, sizin gibi mezunlara düne göre daha çok ihtiyacı var. Çünkü artık Times dergisi bile “İklim Her Şeydir” diye manşet atmaktadır. Biz İZÜ Ailesi olarak dünyanın bugün geldiği noktayı görerek hedeflerimize doğru adım adım ilerliyoruz. Dünyaya daha çok güzellik katmak için eğitim ve araştırmalarımızla etki etmek istiyoruz. Bu anlamdaki çalışmalarımız da kısa sürede uluslararası ödüllere layık görüldü. Dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan Times Higher Education “Impack Ranking” de iki kategoride dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında yer aldık. Bu sıralama günümüz dünyasında giderek önemi artan ve tüm üniversitelerin yer almak istediği bir sıralamadır. Dünyanın seçkin üniversitelerini inceleyen UI Greenmetric tarafından yapılan değerlendirmede İZÜ dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer almıştı. Bu yıl da78 basamak yükselerek bu alanda hem Asya’da hem de Avrupa’da ilk 200 üniversite arasında yer aldık. Bir diğer ödül de İslam Ekonomisi ve Finans alanında yaptığımız çalışmalar neticesinde geldi. Tüm dünyada küresel iş dünyasının nabzını tutan The European yayın gurubu İZÜ’yü 2020 yılında dünyada İslam Ekonomisi ve Finans alanında en iyi eğitim veren kurum seçti” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Bulut 7. Mezuniyet Töreni’ndeki sözlerini mezun öğrencilere verdiği yedi tavsiye ile sonlandırdı:

  1. Dünyayı erken kalkan yönetir. Lütfen bundan sonraki hayatınızda sevdiğiniz işi en iyi şekilde yapabilmek ve en iyisi olmak için bir an olsun gayreti elden bırakmayın. Başarı gayrete âşıktır.
  2. Zamanın ruhunu yakalayanlar tarihe yön verebilir. Dünya hangi devri yaşıyor bunu takip edip kendinizi hazırlamalısınız. Unutmayınız ki tarihten ilham alınır ama kopya edilemez.Sizler de tarihimizden güç alarak günümüzü inşa edeceksiniz.
  3. Tüm dünya ilahi tecellinin masalıdır. Yunus Emre ve Mevlana gibi 72 millete bir gözle bakan bir medeniyetin devamıyız. İnsana şevkaf ve merhamet temel şiarımız olmalı.
  4. Eğitim ve öğrenme burada kalacak değil ömür boyu devam edecek bir süreçtir. Mesleğinizi icra ederken kurallarla birlikte meslek ahlakının gereğini unutmayın. Ben bildim, ben oldum diyen kaybeder. Bilginlere, âlimlere, ariflere ve bilim insanlarına muhabbetten geri durmayın.
  5. Bir alanda uzman olun ancak kendinizi sadece o alanla sınırlamayın. Yeni rüzgârlara yelkenler açın. Lisans eğitiminin tek amacı insanlara iş bulmak değildir. Aldığınız eğitimle farklı alanlarla irtibat kurarak ilerlemek mümkündür.
  6. Tevazu ve ahlak her zaman en temel değerininiz olsun. Kimseye tepeden bakan biri olmayın. Bu topraklara karşı borçlu olduğunuzu bilin.
  7. İnsan bu dünyaya bir kez ve belli sorumluluklar yüklenerek imtihan için gelir. Her birimiz yaşadığımız dünyaya katkı sunmak ve ebediyeti kazanmak için geldik. Sonunda hepimiz geldiğimiz yere döneceğiz. Önemli olan bu kubbede hoş bir sada bırakmak. O nedenle vakit ve saatin belli olmadığı bir anda verilen hayat emanetinin sahibine teslim edileceğini unutmadan yaşamaya gayret etmeliyiz.Hepinize ömür boyu başarılar dileklerimi sunar, İZÜ’yü unutmamanızı dilerim.

Konuşmasına dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgın sürecine değinerek başlayan İZÜ Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özokur, “Tüm dünya zor bir sınavdan geçiyor. Daha önce rastlamadığımız bu süreç bizleri çaresiz bıraktı. Tüm ülkeler covid-19 ile mücadele ediyor. Bu vesile ile hayatını kaybeden herkese Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum” dedi.

Üniversitenin bu zor şartlara rağmen çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Orhan Özokur, “ Hayatı zorlayan bu duruma rağmen üniversitemiz çalışmalarından geri kalmadı. Eğitim-öğretim faaliyetlerimiz aksamamış, Teknopark inşaatımız devam ederek girişimcileri kabul edecek düzeye gelmiştir. Bendeniz yarım asırlık iş hayatımda üniversite-sanayi iş birliğine ne kadar ihtiyaç duyulduğunu en iyi yaşayan insanlardan biriyim. Bir ülkenin kalkınması için bilgi ve gelişimin yan yana gelmesi şarttır. İnanıyorum ki öğrenci, hoca ve iş adamlarımızın çalışmalarını bir araya getirecek Zaim Teknopark, ülkemize katma değer katacak girişimcilere rehberlik edecek. Üniversitemizin merkezi dersliklerinin yer alacağı binanın temeli de atıldı. En kısa zamanda hizmete girecek. Başta vakfımız olmak üzere destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

İZÜ Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özokur sözlerine şöyle devam etti:

“Değerli mezunlar yaşadığımız bu hayatta en önemli şey şartlar ne olursa olsun hedeflerden geri kalmamaktır. Birey ve toplumların tarih yoluculuğu sürerken sendeleme, sarsılma ve düşme gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir. Önemli olan sendelediği zaman yeniden dengeyi sağlamak, düştüğü zaman kalkabilmek, sıkıntıya düştüğü zaman toparlanmaktır. Dünya her gün yeniden kurulur, herkese eşit 24 saat verilir. Kişi bu zamanı nasıl kullanırsa onun kredisini görecektir. Vaktini iyi kullanmayanlar imkân ve fırsatları kaçırmaya mahkûmdur. Büyük bilim, sanat ve iş insanlarının kesişme noktası nedir diye sorarsanız tereddüt etmeden vazgeçmemeleri derim. Tarih vazgeçmeyenlerin etrafında döner”

İlim Yayma Vakfı’nın 70 yıllık bir iyilik hareketi olduğuna vurgu yapan Mütevelli Heyet Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan “ Vakıf kurulurken, vakıf senedinde çok net bir ifadeye yer verilmiş: “Türkiye’de ve dünyada ilmin yayılmasına katkı sağlamak”. Dolayısıyla kurucularımız kendilerine hedef olarak sadece Türkiye’de bir eğitim seferberliğini değil, dünya çağında ilmin yayılmasına yönelik bir seferberliği koymuşlar. Vakfımız, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitemizi özellikle nitelikli araştırma ve projeler noktasında öğrenci başarısının daha üst düzeye taşınması noktasında, akademisyenlerimizin arzu ettiği imkânların kazandırılması noktasında desteklerini sağlamaya devam ediyor. Gerek Teknoparkımızın yapılması gerek merkezi dersliklerin yapılmasına katkı sağlarken diğer yandan üniversitemizin eğitim dışı gelirlerinin arttırılarak daha sürdürülebilir temeller üzerinde yaşamasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

İZÜ’nün gerçek bir vakıf üniversitesi odluğunu ifade eden Necmeddin Bilal Erdoğan, mezun olan gençlerin üniversiteyi unutmamaları gerektiğini ifade etti. Erdoğan sözlerini, “Değerli mezunlarımıza basit bir tavsiyede bulunacağım. Bana mezun olduğum üniversitelerden, üniversitelere bağışta bulunmam ile ilgili devamlı kartlar gelirdi. Derdim ki: “Şunlara bak hem üniversitede paramızı aldılar hala yardım istiyorlar”.  Yadırgardım. Daha sonra kendim de eğitim dünyasına katılınca bu işlerin nasıl olduğunu iyi anladım. Dolayısıyla bu vakıf kurumlarının içinde olunca mezunların bu kurumlara sahip çıkmasının, maddi imkân ötesinde nasıl bereketli bir iş olduğunu çok iyi anladım. Onun için değerli mezunlarımıza şunu hatırlatmak istiyorum. Burası Türkiye’nin belki de en vakıf üniversitesi olduğu için mezun olduktan sonra acaba ben üniversiteme nasıl katkı sağlarım diye düşünmeyi bırakmayın” ifadeleri ile noktaladı.

Törende fakülte ve bölümlerinde başarı elde eden mezunlara plaket ve hediye takdimi yapıldı. Program, mezun öğrencilerin kep atma töreni ile sona erdi.


Fotoğraflar için:
https://drive.google.com/drive/folders/1TiF6Pw7hHPk_aJhF3t7I6--F-BU0q9Qn?usp=sharing


Video için:
https://www.youtube.com/watch?v=OgQOUHgJ0TI