İZÜ'de Hoca Ahmet Yesevi'yi Anma Programı Düzenlendi

İZÜ Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü’nün düzenlediği “Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak” konferansı 22 Aralık 2017 günü İSEFAM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa ana konuşmacı olarak Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız katıldı.

"Ahmet Yesevi’nin Eserleri Başucu Kitaplarımız Olmal"

Hoca Ahmet Yesevi’nin anıldığı programda açılış konuşmasını İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut gerçekleştirdi. Ahmet Yesevi’nin yaşadığımız coğrafya için önemine vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Bulut “Biz bugünlere Ahmet Yesevi’nin Mevlana’nın Yunus Emre’nin bu topraklara kattığı mayayla geldik. Bu şahsiyetleri gerektiği gibi anlarsak, onların bize yaşadığımız toprakları verdiği gibi biz de bir sonraki nesle ebediyete kadar bu yaşadığımız coğrafyanın tapusunu verebiliriz. Ancak onları doğru anlarsak bu emanetin hakkını vermiş olur ve gelecek kuşaklara aktarmış oluruz. Bu insanların eserlerinin bizim başucu kitaplarımız olması lazım. Her akşam mutlaka onlardan bir şeyler okumak gerekir” diye konuştu.

“Hoca Ahmet Yesevi İlk Defa Türkçe Olarak İslam Dinini Öğreten Kişidir”

Konferansın ana konuşmacısı Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ise Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatı ve kişiliği hakkında önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Musa Yıldız, Ahmet Yesevi’nin bugünlere aktarılmasında en önemli rolün Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuad Köprülü olduğunu belirterek Köprülü’yü de bu konuda Yahya Kemal Beyatlı’nın teşvik ettiğini söyledi. Hoca Ahmet Yesevi’nin önemini tüm dünyanın bildiğini belirten Prof. Dr. Yıldız, UNESCO’nun 2016 ve 2017 yıllarını Ahmet Yesevi Yılı olarak ilan ettiğini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Yıldız, Yesevi’nin çok değerli eserleri olduğunu ve bu eserlerin gençler tarafından dikkatlice okunması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi’nin İslam dininin yayılmasına da önemli hizmetleri olduğunu belirterek “Hoca Ahmet Yesevi Türk tarihinde ecdadımıza ilk defa anadilinde yani Türkçe olarak İslam dinini öğreten büyüğümüzdür. İnsanların anadiliyle gönüllerine hitap etti ve İslamiyet dalga dalga yayılmaya başladı” diye konuştu.

Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasının sonunda etkinliği düzenleyen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne teşekkür ederek üniversiteye Hoca Ahmet Yesevi’nin eserlerinden oluşan bir kitaplık hediye etti. Program Prof. Dr. Mehmet Bulut ve Prof. Dr. Musa Yusuf’un karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.

ISO_0969 ISO_0920 ISO_0976 ISO_0985