Kutlu Doğum Haftası Etkinlikleri İZÜ Kampüsünde Başladı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl Kutlu Doğum Haftası için “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” temasının belirlenmesiyle birlikte, İstanbul Müftülüğü il genelinde çeşitli etkinlikler organize etti. Etkinliklerin ilki, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İstanbul Müftülüğü işbirliği ile İZÜ kampüsünde gerçekleştirildi.

“Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” konulu sempozyumda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, “Cenabı Hak, her daim insan onur, haysiyet ve şerefini gözeten, koruyan, muhafaza eden, öğrenen, öğreten, sürdüren ve Kuran adamı, İslam adamı olarak prototip halinde insanlığa sunabilen kimselerden bizleri eylesin” dedi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Seminer Salonu’nda gerçekleşen “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” konferansına, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, İZÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Sabahattin Kırkan, İZÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer İnan, Küçükçekmece İlçe Müftüsü Cemalettin Bal, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Adem Esen, bu güzel haftanın üniversitemizde başladığını belirterek, “Hz. Peygamber’in hayatında hepimizin çok örnek alacağımız noktalar var. Ama ben değerli hocalarımın izniyle öğrenciler için temel noktayı söyleyeyim. Hz. Peygamber bir duasında, ‘Allah’ım tembellikten sana sığınırım’ diyor. Yaş ne olursa olsun, her dönem kıymetlidir. Ama gerçekten insanın vaktinin en kıymetli olduğu dönem, lise ve özellikle üniversite zamanlarıdır. Bunu bizim yaşımızdakiler veya bizden büyük ağabeylerimiz daha rahat söylerler. Onun için vakit konusunda tembellik yapmayalım. Hz. Peygamber’in bu duasını her zaman için hatırlayalım. Vakitlerimizi iyi değerlendirelim” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Doç. Dr. Rahmi Yaran, insan onurunun önemine vurgu yaparak, “Bir olayı anlatayım. Sahabelerden birisi suç işlemiş. Yakalanmış götürüyorlar. Bizde de şimdi polislerin arasında gidenlere laf atılır ya. O zaman da çevredekiler yakalanan sahabeye, rezil kepaze anlamına gelen sözler söylüyorlar. Peygamber efendimiz görüyor ve diyor ki ‘Kardeşinize karşı şeytana yardımcı olmayın’. Yani bir suçlunun bile onurunu savunuyor. Bir eğitimci için, toplumu eğitmek için bu çok önemli” dedi.

Son olarak kürsüye gelen Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, katılımcılara “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” konulu konferans verdi. Hz. Peygamber’in hayatından örnekler vererek, insan onuru konusunu anlatan Özafşar, “1990’lı yıllarda kutlu doğum haftası münasebetiyle paneller, sempozyumlar düzenlendi. Burada aktüel konular,  bilimsel konular, zaman üstü konular ele alındı. Bugün 15 cilde yakın kutlu doğum antolojisi oluştu. 2000’li yıllarda bu biraz daha farklı bir seyir takip etti. 2010’dan itibaren tematik toplantılar ekseninde her sene bir alan, bir kavram gündeme getirildi. 2010 Kuranı Kerim’in nüzulünün 1400’üncü yılı idi. Dolayısıyla o yılın kutlu doğum konusu Hz. Peygamber ve Kuranı Kerim idi. 2011 yılında Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi konusu ele alındı. Buradan da çok güzel birikim ortaya çıktı. Bu yıl Hz. Peygamber ve İnsan Onuru konusunu ele almayı uygun gördük. Cenabı Hak her daim insan onur, haysiyet ve şerefini gözeten, koruyan, muhafaza eden, öğrenen, öğreten, sürdüren ve Kuran adamı, İslam adamı olarak prototip halinde insanlığa sunabilen kimselerden bizleri eylesin” diye konuştu.

Konferans sonunda, Küçükçekmece ve İstanbul il Müftülüğü ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından konuşmacılara hediyeleri takdim edildi.