İlim Yayma Camiası, İZÜ İftarında Buluştu

İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği iftar yemeği, bu yıl İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. İftara eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ramazan Evren, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ve çok sayıda davetli katıldı.

İZÜ İslami İlimler Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Hafız Halil Uçakyıldız’ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan iftar programı, yenilen yemeğin ardından Prof. Dr. Mustafa Karataş yaptığı dua ile devam etti..

“İZÜ, İlim Yayma teşkilatının tâcıdır”

İftar yemeğinin ardından kürsüye çıkan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ramazan Evren konuşmasında, içinde bulunulan mekanın, milli şairimiz Mehmet Akif’in mezun olduğu ve öğretmenlik yaptığı ve Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in ismini taşıdığına vurgu yaparak, “İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 67 yıl önce yola çıkan 68 ilimi seven insanın oluşturduğu İlim Yayma teşkilatının bugüne kadar yaptığı birçok hizmeti taçlandırdığı bir üniversitedir. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi kurulalı 7 yıl oldu. Kuruluşuyla beraber hemen 5 yıllık stratejik planını yapan ve bunu uygulayan, geçtiğimiz günlerde de 2. Stratejik planını yapan uluslararası bir araştırma üniversitesi olmayı hedefleyen bir üniversiteyiz” dedi. İZÜ’nün, değişimi ve gelişimi yönetecek kâşifler, mucitler ve bilim adamları yetiştirmek misyonuyla yola çıktığına değinen Evren, davetlileri selamlayarak kürsüden ayrıldı.

“Yolculuğumuz güçlenerek devam edecek”

Prof. Dr. Evren’in ardından kürsüye davet edilen İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün “İlk kez İlim Yayma Cemiyeti, İlim Yayma Vakfı, Vefader Mezunlar Derneği ve Sabahattin Zaim Üniversitesi bir iftarda buluşuyor. Dua ve desteklerinizle bundan sonra bu yolculuğumuz güçlenerek bu güzellikle devam edecek” dedi.

“Gençlerimiz değerlerini koruyarak yetişiyor”

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyet Başkan Vekili Bilal Erdoğan ise konuşmasına, Şırnak’ta meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybeden 13 şehidimizi ve rahatsızlığı sebebiyle vefat eden Fevziye Nuroğlu hanımefendiyi anarak başladı. Tüm İlim Yayma camiasını bir araya getiren iftar programının, ümmet bilincini yakalamak için gösterilen gayretin nişanesi olarak değerlendiren Erdoğan “Bunun için başkanlarımıza teşekkür ediyorum.  İlim Yayma ailesi bünyesindeki kurumlarımız bir çocuğu anaokulundan üniversiteye kadar hayatın bütün alanlarındaki terbiye ve gelişim sürecine etki eden bir yapıyı temsil ediyor. Üzerimize bu büyük bir sorumluluk. İlim Yayma yolunu 1951’de açanlar, daha sonra 1973’te vakfımızı kuranlar bu ülkenin geleceğinin geçmişinden kopuk olamayacağını ve Anadolu topraklarındaki gençlerimizin, değerlerimizi koruyarak yetişeceğini ortaya koymuşlar.” diyerek Daha yapacak çok iş olduğunu vurguladı.

“İlim Yayma teşkilatı büyük sınavlar verdi”

Son olarak Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu davetlilere hitap etti. Şırnak’ta yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybeden şehitlerimize ve Fevziye Nuroğlu’nun vefatına değinen Davutoğlu “Bugün bir bahar günü ama aynı anda hazin bir gün. Allah bu vatan ve millet için feda-i can eden tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Yine bugün Fevziye Nuroğlu hanımefendiyi toprağa verdik. Kendisini gençlik yıllarından beri tanırız. Çok zor dönemlerde başörtü meselesinin öncülüğünü yapmış o nesle ablalık yapmış mübarek bir hanımefendiydi” dedi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin çok değerli iki kişinin anısını taşıdığını belirten Ahmet Davutoğlu, milli şairimiz Mehmet Akif ve Prof. Dr. Sabahattin Zaim’i “geleneğimizin, örfümüzün, irfanımızın, ilmimizin ama en önemlisi ahlakımızın abidevi iki şahsiyeti” olarak tanımladı. Prof. Dr. Sabahattin Zaim Hocanın İştip’te doğduğu evi ve odasını da ziyaret ettiğini aktaran Davutoğlu, “Yine aynı ziyarette Makedonya’dan Kosova’ya geçtiğimde İpek Şehri’ne gitmiştik. Orada da Mehmet Akif’in vakarını ve hepimize örnek olmuş hayatını ve ahlakını yâd ettik” dedi.  Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin ve bulunduğu mekânın herkes için çok kıymetli olduğunu ifade eden Ahmet Davutuoğlu “Çok güzel bir mekânda, çok güzel iki şahsiyetin manevi huzurunda, ilim ve ahlak terbiyesi içinde bulunmak ne güzel nimettir” diye konuştu.

Bir dönem kendisinin de İlim Yayma Vakfı’nda görev aldığını hatırlatan Ahmet Davutoğlu vakfın geleneği ile ilgili olarak “Sivil toplum kuruluşları bir takım sınavlardan geçmeden sivil toplum kuruluşu niteliğini oluşturamaz. İlk sınavını 1951 yılında veren İlim Yayma Vakfı, tek parti döneminin baskıcı tutumlarından sonra gönlü ve ufku geniş bir grup ehli irfan ile yola çıktı. Arkalarında bir devlet ya da büyük şirket gücü ve bir beklentileri yoktu.” diyerek İlim Yayma Vakfı’nın temsil ettiği erdemi, geleneği ve ahlakı hatırlattı.

Program sonunda eski Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere davetliler, Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ramazan Evren ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut eşliğinde İZÜ Kampüsü’nü gezdi.