6. İslami Bankalar ve Finans Kurumları Şer’i Denetim Konferansı Gerçekleştirildi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı “6. İslami Bankalar ve Finans Kurumları Şer’i Denetim Konferansı” 7 Nisan Cuma günü Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) Konferans salonunda başladı.

İZÜ'nün Kuveyt'teki Şûra Şer’î Danışmanlık Şirketi işbirliği içinde organize ettiği kongreye Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Mısır, Fas, Filistin ve Lübnan başta olmak üzere 15 Arap ülkesinden 70 uzmanı katıldı.

Program Türkiye'de (İslami) katılım bankalarının şer'i denetimi, şer'i denetime dair en iyi yönetim şekli uygulamaları, şer'i denetimde kullanılan kavramların birleştirilmesi konuları ele alınarak pazar gününe kadar devam etti.

“Katılım Ekonomisine Herkesi Katmak İstiyoruz”

Program İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut'un konuşması ile başladı. İslam ekonomisinin gelişmesi noktasında İslami prensiplere uygunluğun konu alındığı bu tür pek çok konferansın organize edildiğini söyleyen Bulut, “Yaptığımız konferans, bu alandaki standartların geliştirilmesi konusunda altıncısı yapılan bir konferans. Biz ayrıca Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI)’nin uluslararası İslami standartlarından finansla ilgili kısmın tercümesini üstlendik. Bu sene bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Yani bu konularla alakalı Türkiye’de akademik alanda yapılması gerekenleri hızla yapmaya, açığı kapatmaya çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin ve İslam dünyasındaki ekonomik sorunların, sıkıntıların bir an önce giderilmesi ve daha hızlı büyümenin gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Bulut, “Katılım ekonomisine herkesi katmak istiyoruz. Üretilenden herkesin daha çok pay alması, paylaşım ekonomisi oluşması, daha adil bir gelir dağılımı olması ve daha güzel bir hayat için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Bu çalışmaların, bu alanda büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“Denetim Noktası Bizim İçin Çok Önemli”

Program Doç. Dr. Abdulmuttalip Arpa’nın konuşması ile devam etti. Arpa İslam ekonomisi alanında bazı kuruluşlarla iş birliği yaptıklarını dile getirerek, “Bu bağlamda programlar gerçekleştiriyoruz. Bunların arasında en büyüğü bugün gerçekleştirdiğimiz ve hafta sonu da devam edecek olan konferans. Denetim noktası bizim için çok önemli ve desteğe ihtiyacımız olan bir nokta. Bu konferansa gelecek olan 15 farklı ülkeden 70’in üzerinde yabancı konuk ve 150’ye yakın yurt içinden katılımcıyla bu konuya çözümler arayacağız”   diye konuştu. “Türkiye’de katılım bankacılığı sisteminde maalesef denetim noktasında yeterli kurullar olmadığını gözlemliyoruz” diyen Doç. Dr. Arpa, “Bu bağlamda var olan ve oluşacak olan kurulların sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlayacak denetim kısmını, çok yönlü ve akademik bir çerçevede masaya yatıracağız. İslam dünyasının bu alandaki yetkin isimleriyle bugün konferans, hafta sonu da çalıştaylar gerçekleştireceğiz ve çözümler üretmeye çalışacağız” ifadelerinde bulundu.

Program, katılımcıların sertifikalarını almaları ile son buldu.