İslam Ceza Hukuku Konferansı Düzenlendi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Uluslararası Hukukçular Birliği işbirliğiyle, 30 Nisan – 3 Mayıs 2015 tarihleri arasında “İslam Ceza Hukuku Konferansı” düzenledi. Toplam 32 ülkeden akademisyen ve hukukçuların katıldığı etkinlik Antalya'da gerçekleştirildi.

İslam Ceza Hukuku Konferansı’na; Türkiye, BAE, İrlanda, Amerika Birleşik Devletleri, Katar, Mısır, Almanya, Irak, Kanada, Japonya, Malezya, Pakistan, Bosna, İspanya, Fransa, Bangladeş, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Fas, Cibuti, Moritanya, Suudi Arabistan, Filipinler, Lübnan, Makedonya, Suriye, İngiltere, Cezayir, Tayland, Yunanistan, Filistin’den akademisyenler ve hukukçular katıldı. İlmi temelde olmak üzere İslam Ceza Hukuk’unun masaya yatırıldığı etkinliğe, konu üzerine çalışmak isteyen 30 kişilik hukuk öğrencisi grubu da katılım gösterdi.

İslam Ceza Hukuku alanında çalışmalarıyla tanınan akademisyenlerden Prof. Mohamad Alzuhili (Birleşik Arap Emirlikleri), Prof. Sadiq Reza (ABD), Prof. Dr. Mustafa Avcı (Türkiye), Prof. Hisham Mahmoud Ramadan (Kanada),  Prof. Ahmad Atif Ahmad (ABD), Prof. Faridah Jalil (Malezya), Prof. Dr. Ahmed Samir Hassenein (Katar),  Prof. Junya Shinohe (Japonya),  Prof. Dr. Shalluf Hadi (Fransa) gibi birçok önemli isim konferansta sunum yaptı.

Konferansta İslam ceza hukukunda suçta ve cezada kanunilik ilkesi ve uygulaması tartışıldı; İslam ceza hukukunda suçların nasıl tasnif edildiği üzerinde duruldu. Kısas cezasının kaynakları, uygulaması, suçta ve cezada getirdiği denge, suç işlenmesinin önlenmesi, kişi ve toplum üzerindeki etkileri dile getirildi. İslam Ceza hukuku ve modern ceza hukuku teori ve uygulamaları arasında mukayeseler ve istişareler yapıldı. İslam ceza hukukunun insan psikolojisi ile tezat teşkil etmediği ve suç ile ceza arasında dengeyi daha iyi kurduğu vurgulandı. Müslüman hukukçulara büyük bir görev düştüğü İslam Ceza hukuku ile ilgili ciddi çalışmaların yapılması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de ilk defa İslam Hukuku konusunda bu çapta bir etkinlik yapıldığını ve önümüzdeki zamanda neticelerini hissettireceği ifade eden İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “İslam ceza hukukuyla ilgili yapılan bu toplantıların, devlet ve hükümetlerden bağımsız olarak, ilmi faaliyet cihetiyle devam etmesi gerekiyor. Yani bu noktada biz üniversitelere ve akademisyenlere büyük görev düşüyor. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak önümüzdeki günlerde İslam hukuku konusundaki çalışmalarımızı derinleştireceğiz. Bu hususta Müslüman hukukçuların tarihi sorumluluklarının vardır” dedi.