II. Uluslararası İpekyolu Kongresi

Başkanlığını İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet BULUT’un yaptığı Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM), İZÜ, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen 2. Uluslararası İpekyolu Kongresi (12. ADAM Uluslararası Konferansı), 19-23 Mart tarihlerinde düzenlendi. Bu yıl "Türkiye-Orta Asya İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" konusunda düzenlenen konferansa, alanında uzman akademisyenler katıldı. 19-21 Mart 2015 tarihlerinde Bişkek-Kırgızistan’da başlayan konferans 22-23 Mart tarihlerinde Türkistan-Kazakistan şehirlerinde tamamlandı.

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM) tarafından, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğiyle düzenlenen ve 29 Ekim 2013'te İstanbul'da yapılan 1. İpekyolu Konferansı'nın devamı niteliğindeki etkinlikte Türkiye-Orta Asya ilişkilerinin diplomatik, ekonomik, sosyal ve kültürel yanları ayrıntılı olarak ele alındı. Kongrede 25’in üzerinde bildiri sunuldu ve gelecekte Türkiye-Kırgızistan-Kazakistan işbirliği ve ortaklığında gerçekleşebilecek yatırımlar ve fırsatlar değerlendirildi.

Kırgızistan'a ilk kez geldiğini ve İpek Yolu Konferansı'nı burada düzenlemekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut, Manas Üniversitesi'ne Türk dünyasına yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti. Konferansta İpek Yolu'nun ekonomik, kültürel, sosyal, siyasal, tarihsel, coğrafi boyutlarının ele alınacağını belirten Rektörümüz, ilk konferansın İstanbul Marmaray projesinin açılışı için dönemin başbakanı ve dışişleri bakanının himayesinde İstanbul'da yapıldığını anımsattı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, konferansın açılışında yaptığı konuşmada "Batılılar, İpek Yolu'nu ticari ve maddi boyutunu ön plana çıkarırken Türkler, medeniyetlerin oluşmasına katkı sağladı" dedi.

Ekonomik anlamda yeniden canlandırılması gündemde olan İpek Yolu’nun bu ülkelere getireceği faydalar ve fırsatlar, eğitim, din, kültür alanındaki gelişmeler ve ülkeler arasındaki ilişkilerin masaya yatırıldığı kongrede sunulan bildiriler, uluslararası bir kitapta değerlendirilecek.