“Müslüman Kadının Toplumdaki Yeri” Semineri

Hür Medeniyet Kulübü,  Star Gazetesi yazarı Sibel Eraslan’ı konuk etti. Konu başlığı “Müslüman Kadının Toplumdaki Yeri“ olan seminer, 12 Ocak 2015 Pazartesi günü kampüsümüzde düzenlendi. Etkinliğe öğrenci ve akademisyenlerimiz büyük ilgi gösterdi.

Sibel Eraslan konuşmasına, 2000 yılından günümüze yaptığı araştırmaları anlatarak başladı.“Edebiyat sizi terbiye eder ve dizlerinde büyütür. Edebiyat annedir.” vurgusu yapan Eraslan “15 yıldır hayatım, dört büyük annemizi araştırmakla geçti” dedi. İslam tarihinde pek çok önemli kadın olduğunu ifade eden Eraslan,  tarihin sessizleştirilmiş kısmında kalan kadınlarımızı ön plana çıkarmamız gerektiğini ve bu yükün herkesin omzunda olduğunu söyledi. Bu yükün getirdiği sorumlulukla Hz. Hatice, Hz. Fatıma, Hz. Meryem ve Hz. Asiye kitaplarını yazdığını anlatan Eraslan, bu abide şahsiyetler hakkında çok az kaynak bulunduğunu vurguladı.

İslam dünyasına etki eden Hz. Asiye, Hz. Hatice, Hz. Meryem ve Hz. Fatma’nın kadın-erkek herkese örnek kişiler olduğunu ifade eden Sibel Eraslan, Hz. Meryem’in günümüz kadını ile benzeştiği birçok noktanın var olduğuna dikkat çekti. Oryantalistlerin çizdiği Müslüman kadın portresinin yanlış olduğunu söyleyen Eraslan, “Hz. Hatice kuşatıcıdır, Hz. Meryem hikmet ve mahcubiyet sahibi, Hz. Asiye fedakâr, öğretmen, Hz. Fatma’nın ise yardımsever ve adanmış” olduğunu ifade etti.

Müslüman kadının toplumda, çalışma hayatında ve yönetimde var olduğunu İslam tarihinden misallerle anlatan Eraslan, konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı. Hür Medeniyet Kulübü Başkanı Büşra Nur Turan tarafından Sibel Eraslan’a takdim edilen hediyenin ardından seminer sona erdi.