Ölümünün 90. Yılında Ziya GÖKALP’i Anmak ve Anlamak

İZÜ Sosyal Hizmet Bölümü, "Ölümünün 90. Yılında Ziya Gökalp’i Anmak ve Anlamak” konulu anma programı düzenledi. 24 Aralık 2014, Çarşamba günü İZÜ Kampüste gerçekleştirilen programda, Gökalp’in siyasi, iktisadi ve pedagojik görüşleri masaya yatırıldı. Oturum Başkanlığını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bülent Arı’nın yaptığı panelin konuşmacıları; Sağlık Bilimleri Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Kadir Canatan, Araştırmacı-Yazar Cafer Vaynı ve Akademisyen-gazeteci Doç. Dr. Süleyman Doğan oldu.

Panelin ilk konuşmacısı Sağlık Bilimleri Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Kadir Canatan Ziya Gökalp’in siyasi görüşlerini dinleyicilerle paylaştı. Bu yıl yüzüncü yılını kutlayan Türk Sosyolojisinin kurucularından olan Ziya Gökalp’in pek çok kişi tarafından yanlış anlaşıldığını söyleyen Canatan, “Gökalp farklı akımlara mensup insanlar tarafından yaftalandı ve tam olarak anlaşılmadı. Türkçülüğü, Türk milletini yükseltmek olarak tanımlayan GÖKALP, millet kavramını sosyoloji bilimiyle açıklardı. Gökalp’e göre millet; eğitimde, kültürde ve duygularda birliktir” dedi.

Panelin ikinci konuşmacısı Araştırmacı-Yazar Cafer Vaynı, Ziya Gökap’in iktisadi görüşlerini aktardığı sunumunda, ulus devletin ekonomik anlayışına değindi. Vaynı, Gökalp’in iktisadi görüşünün temelinde “tasarruf” ve “dayanışma” yattığına dikkat çekti. Panelin son konuşmacısı Akademisyen-gazeteci Doç. Dr. Süleyman Doğan ise Gökalp’in pedagojik görüşlerini aktardı. GÖKALP’in kampüsümüz içerisinde tarihi binası bulunan Halkalı Baytar ve Ziraat Mektebi’nde öğrenim gördüğüne dikkat çeken Doğan, “Gökalp eğitim anlayışında terbiye ve talim ayrımı yapardı. Gökalp’e göre terbiye yani kültür yerel, talim yani medeniyet ise evrensel olmalıydı”  dedi.