Geleceğin Yazılımcıları İZÜ'de Yetişecek

TC Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen üniversite- bilişim sektörü işbirliğini içeren anlaşma, 18 Aralık 2014 Perşembe günü imzalandı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, YASAD Yetkilileri ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut’un katılım gösterdiği söz konusu protokol; üniversite ile sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, sanayinin bilgi ve iletişim sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda öğrenci yetiştirilmesi, öğrencilerin istihdamının sağlanması amacıyla imzalandı.

Bilgi ve iletişim sektörünün tüm sektörlerin lokomotifi olduğunu bildiren Elvan, Bakanlık olarak önümüzdeki günlerde bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren yazılımcı firmalara Ar-Ge desteği vermeye başlayacaklarını söyledi. Sektörde nitelikli insan kaynağı konusunda sıkıntı yaşandığına dikkati çeken Bakan, "Bu protokolle, üniversitemiz bilgi ve iletişim sektörünün talep ettiği müfredat programı çerçevesinde öğrencilerini bir programdan geçirecekler. Üniversiteden mezun olur olmaz bu öğrencilerimiz Yazılım Sanayicileri Derneği ve Bakanlığımız tarafından işlerine yerleştirilecekler. Yani istihdam garantili sistemi yürürlüğe koyuyoruz" diye konuştu.

“Yazılım teknolojisi hayatımızın vazgeçilmez bir alanı oldu”

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, imza töreninde yaptığı konuşmada, üniversitemizin Proje Koordinasyon Ofisi ile öğretim üyelerimizin bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektörümüz; “Çoğunlukla Tübitak (Teydeb- Ardeb) projeleri, Avrupa Birliği destekli uluslararası projeler, Bakanlıklarımızın ar-ge destekleri ile altyapı projeleri ve Üniversitemiz tarafından desteklenen Bilimsel ve Sanayi odaklı Projeler yürütüyoruz. Bu çalışmaların yanında; Teknoloji Transfer Ofisi, Teknoloji Geliştirme Merkezi ve Teknopark kurulması gibi önceliklerimiz de var. Yurt dışında 30’dan fazla üniversite ile anlaşmalarımızın arasında, araştırma ve geliştirme projelerin birlikte yürütülmesi ve inovatif fikirlerin gündemleştirilmesi ile uluslararası çalışmaların ülkemize katkı sağlanması amacı bulunmak” dedi.

Yazılım teknolojisinin hayatımızın vazgeçilmez bir alanı olduğuna dikkat çeken Rektörümüz; “Yazılım teknolojisi, her alanda ve her bilim dalında kullanılmakta. Üniversitemizin Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyelerimizin yürüttüğü ve yürüteceği projelerde YASAD – İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşbirliği önem taşıyor. Üniversitemizde yazılım tabanlı birçok Ar-Ge projesinin yanında pek alışa gelmemiş konular üzerinde de çalışılmakta. Üniversitemizin İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyelerimiz ile Osmanlıca öğrenme ve Osmanlıca metin çözümleme odaklı projeler üretmekteyiz. Üniversitemiz Öğretim üyelerinin ve araştırmacılarının üzerinde çalıştığı projelerden biri; İslam Ekonomisi parametre ve argümanları kullanılarak yapay zeka yazılım modüllerinin geliştirilmesidir. İş birliğimiz ile yazılım tabanlı çalışmalarımızı YASAD ile güçlendirmiş olacağız” dedi.

"Her yıl 10 bin yazılım elemanına ihtiyaç var"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer imzalanan protokolün çok ciddi bir ihtiyacı gidereceğine inandığını söyledi. Yazılım alanında yetişmiş elemanın sadece Türkiye'de değil Avrupa Birliği'nde de (AB) ciddi bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Acarer, "Avrupa’da önümüzdeki 5 yıl içinde 860 bin yeni yazılım elemanı ihtiyacı var. Bu sayı Türkiye'de ise her yıl en az 10 bin" dedi. Acarer, bu tür işbirlikleriyle yeni elemanların sektöre katılacağını ve yazılım sektörünün daha da ileriye gideceğini ümit ettiklerini söyledi.

"Türkiye'nin petrolü önümüzdeki yıllarda yazılım olacak"

YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş de sektör olarak en önemli sorunlarının nitelikli eleman olduğunu dile getirerek, “Sektörün her yıl 50 bin civarında yeni personele ihtiyacı var. Üniversitelerden mezun olan öğrenci sayısı ise şuan 12 bin civarında. 10 yılda 1 milyon istihdam, 10 yılda 10 milyar dolar ihracat hedeflerimiz mevcut. Bugün yaptığımız protokolle bu hedefe bir adım daha yaklaşmış olacağız. inşallah hükümetimizin desteğiyle doğru adamlar atmaya devam edersek Türkiye'nin petrolü önümüzdeki yıllarda yazılım olacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Elvan, BTK Başkanı Acarer, YASED Başkanı Güneş, Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut tarafından protokoller imzalandı.