Gıda Mühendisliği Bölümümüzden TAGEM Destekli Proje


11.12.2014

Karayemiş Polifenollerinin Ayçiçeği Pektini Jellerinde Enkapsülasyonu ve Bu Sistemlerin Biyoaktivitelerinin Belirlenmesi Projesi

Eylül ayı itibariyle onaylanan projenin açılış toplantısı 12 Aralık 2014 Cuma günü İZÜ Kampüsümüzde düzenlendi. Açılış toplantısına; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Nazlı, İZÜ Gıda Mühendisliği akademisyenlerimizden Proje Yürütücüsü göreviyle Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gülseren ve TAGEM Hayvan Sağlığı, Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Mustafa Çetindağ ile çok sayıda akademisyen katıldı. 

“Karayemiş Polifenollerinin Ayçiçeği Pektini Jellerinde Enkapsülasyonu ve Bu Sistemlerin Biyoaktivitelerinin Belirlenmesi Projesi", T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kurumu olan Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) desteği ile başladı. Yurt dışından ithal edilen yeni gıda bileşenleri ve katkı maddelerinin Türkiye’de üretilebilmesi için yapılacak araştırma projesi, iki yıl sürecek. Proje, Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gülseren Yürütücülüğünde gerçekleştirilecek.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut, Üniversitemizin özellikle helal gıda ve sağlıklı gıda alanlarında ülkemizde ve bölgemizde önemli bir araştırma merkezi olma hedeflerinden bahsetti. Rektörümüz; “Sosyal bilimlerden mühendisliğe birçok alanda önemli çalışmalar yapan bir üniversite olarak, gelecekte özellikle iki alanda en iyi olma iddiasındayız. Bunlardan ilki Helal ve Sağlıklı Gıda ikincisi ise helal kazanç. Yani insanların boğazından geçen gıda ile cebine giren paranın helal olması. İslam ülkelerinde helal gıda meselesi çok önemli bir sektör haline gelmiş durumda ancak Türkiye bu alanda çok geride kaldı. Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümüne bu alanda büyük iş düşüyor. Helal gıda ve tabii ki sağlıklı gıda alanında, TAGEM destekli projeleri gibi birçok yeni projeye daha imza atacaklarından eminim” dedi.

Projenin tanıtımını yapan Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Bülent Nazlı ise, bölüm olarak 13 farklı projeye imza attıklarına dikkat çekerek, projelerimizi geliştirirken öğrencilerimizi de bu çalışmalara katıyoruz dedi. Nazlı; “TAGEM tarafından desteklenen bugün açılışını yaptığımız projemiz ülkemiz ihtiyaçlarına cevap veren çok faydalı bir çalışmadır. Bir tarım ülkesi olarak, tarım ürünlerimizi yeteri kadar kullanamıyoruz. Ülkemizde yetiştirilen iki çok bilindik gıda, Ayçiçeği ve Karayemişten yararlanarak bu projeyi ürettik. Ulusal hammaddelerimizi kullanarak yeni gıda bileşenleri ve katkı maddeleri konusunda yenilikçi ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Bu yenilikçi ürünler insan sağlığına zararlı olan kimyasal katkı maddelerinin kullanımını ve dolayısıyla zararlarını azaltacaktır. Ulusal hammaddelerimizle yapılacak alternatif gıda bileşenleri ve katkı maddeleri, hem gıda üretim sektörümüzün gelişmesi hem de daha sağlıklı ürünler üretilebilmesi için çok önemlidir” dedi.

Ülkemizde üretilen ayçiçeği ve karayemiş bitkilerinin, alternatif gıda bileşeni ve katkı maddesi tasarımında kullanılmasını amaçlayan proje, Üniversitemiz Gıda laboratuvarlarında, akademisyenlerimiz ve doktora öğrencilerimizle yürütülecektir.