"Herkes için yeterli ve dengeli beslenme, herkes için sağlık" sloganıyla düzenlenen Bienal, sağlık ve beslenme alanında çalışan yerli ve yabancı çok sayıda uzmanı bir araya getirdi. İZÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri de 3 gün süren Bienal’e katılım gösterdi. İZÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent NAZLI, “Bireyden Topluma Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Sağlık” konulu oturuma başkanlık yaptı.
Sağlık ve beslenme ilişkisinin ele alındığı Bienal’e, FAO Türkiye Temsilcisi Yoriko SHOJi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan EROL ile Gıda Mühendisliği ile Beslenme ve Diyetetik konusunda tanınmış birçok öğretim üyesi, uzmanlar ve öğrenciler katıldı. İstanbul Sheraton Otel’de 14 oturum, 28 oturum başkanı, 38 konuşmacı, 2 Bakanlık, 2 Sivil Toplum Kuruluşu, 19 üniversite ve 750 katılımcıyla düzenlenen Bienal'de, beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken konular gündeme geldi.
Bienal’de oturum başkanlığı da yapan Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Bülent NAZLI “Türkiye’de Beslenme Sorunları ve Devlet Sorumlulukları” üzerine etkili bir konuşma yaptı. Türkiye’nin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gıda mühendisleri ile beslenme ve diyetetik uzmanlarına büyük görevler düştüğünü söyleyen Bülent Nazlı, ‘’Gıda mühendisleri, üretimden nihai tüketiciye ulaşana kadar gıda sektörünün her aşamasında çalışırlar. Gıdanın insanımıza temiz, güvenilir, kaliteli ve sağlıklı şekilde ulaşması, sağlıklı bireyler ve dolayısıyla sağlıklı toplum için çok önemlidir. Gıda mühendisleri de en az beslenme uzmanları kadar, ‘sağlıklı gıda’ konusunda halkı bilinçlendirmelidir” dedi.
Bienal’in oturum başlıkları; "2030 yılında dünya, sağlık ve beslenme stratejileri", "Geçmişten günümüze insan sağlığı ve beslenme", "Değişen dünya, gelişen teknolojiler, bireyden topluma fiziksel aktivite, beslenme, sağlık", "Kilo yönetiminde alternatif yaklaşımlar", "Gıda sanayinin gündeminde neler var?", "Gıda üretimi; Ar-Ge, inovasyon, regülasyon", "Geleceğimiz çocuklarımız" ile "Sağlık ve beslenme iletişimi" oldu. Düzenlenen oturumlara katılan akademisyen ve öğrencilerimiz Bienal süresince konusunda uzman birçok öğretim üyesi ile tanışma ve sohbet etme imkânı buldu.
Deklarasyon
Bienal sonunda akademisyenlerin imza attığı Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:
"Sağlık, bireylerin bedensel-sosyal ve ruhsal açıdan iyilik hallerini ifade eder. İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali paydaşları olarak, önce bireyleri, dolayısıyla toplumu bilimsel veriler ışığında bilgilendirerek 'sağlık ve iyilik hali'nin gelişimine katkı sağlamayı temel sorumluluk olarak görüyoruz. Obezite ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların engellenmesi, yeterli ve dengeli beslenme bilincinin oluşturulması ve fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasıyla mümkündür.