“Başkanlık Sistemine Geçmek Seçim Barajını Kaldırmak Demektir”

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ)’nde düzenlenen, “Türk Siyasetinde Tıkanıklıklar ve Çözüm Önerileri” konulu konferansa katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye’nin kuruluşundan bu yana yaşadığı siyasi tıkanıklıkların sebebinin mevcut parlamenter yapı olduğunu, Başkanlık sisteminin ise tek çıkış yolu olarak göründüğünü söyledi.

İZÜ Siyaset Akademisi’nin, “Türk Siyasetinde Tıkanıklıklar ve Çözüm Önerileri” konulu kapanış konferansına, Burhan Kuzu’nun yanı sıra, İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer İnan, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

“Yarı Başkanlık Sistemine Geçtik”

Parlamenter sistemin yapısı gereği, yüksek temsiliyet ve istikrarı bir arada sunamadığını söyleyen Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye’nin koalisyon dönemlerinde çok büyük sıkıntılar çektiğini belirtti. Türkiye’nin Başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini 30 yıldır dile getirdiğini söyleyen Kuzu, “Türkiye’de AK Parti döneminde istikrardan dolayı büyüme oldu. Ancak bugün bu hükümet giderse, koalisyonlar 6 ay gibi kısa bir sürede bu durumu tersine çevirebilir. Biz Cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağlayarak zaten yarı başkanlık sistemine geçtik. Ancak ülkemizin yararı için Başkanlık sitemine tam geçiş sağlamamız gerekiyor. Bu konuda anayasamız hazır ancak maalesef muhalefet bize destek çıkmadı” şeklinde konuştu.

Kuvvetler ayrılığının çalıştığı tek modelin Başkanlık modeli olduğunu söyleyen Burhan Kuzu, “Başkanlık modelinde kanun ve bütçe yapmak tamamen parlamentonun görevidir, hükümet de sadece bunu uygular. Başkanlık sisteminde, milletvekillerinin bakan seçilmesi söz konusu olmadığı için yasama ve yürütme arasında kesin bir ayrılık oluyor. Mevcut parlamenter sistemimizde ise yasayı yapan hükümet, yürüten hükümet” diye konuştu.

Başkanlık sisteminde seçim bölgelerinin çok küçük alanlara ayrılarak, her bölgeden tek bir adayın seçildiğini belirten Kuzu, “Her belde kendi istediği güvendiği tek bir adayı meclise gönderiyor. Bu model baraj sisteminin de kalkması anlamına geliyor. Mecliste temsiliyetin en üst düzeye çıkması demektir. Başkanlık sistemine geçmek seçim barajını tamamen ortadan kaldırmaktır” dedi.

“Başkanlık Sistemi Bölünmenin Panzehridir”

Başkanlık sistemi hakkında katılımcılara detaylı bilgi veren Burhan Kuzu, “Başkanlık sisteminin, federal yapıyla bir alakası yok. Türkiye’de milliyetçi kesimin rahatsız olduğu konu, başkanlık sistemiyle birlikte federal sisteme geçme ve Güneydoğu’nun ne olacağı meselesi. Halbuki başkanlık modeli bölünmenin panzehridir. Çünkü yüzde 51 oy almak zorundasın. Bu sistemde bütün küçük grupları kucaklamak zorundasın” diye konuştu.

Bir öğrencinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı ile ilgili sorusu üzerine Burhan Kuzu, “Başbakan Cumhurbaşkanlığını bana teklif etti. Kabul etmedim” diye esprili bir cevap verdi ve “Parti içerisindeki istişare sonuçlandı. Halk nezdinde anketler yapılıyor ve sonucuna göre aday belli olacak” dedi.
Burhan Kuzu konferansın ardından öğrencilerin isteği üzerine rektörümüz ile birlikte selfie çektirdi.