Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik Konferansı

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, gündemi takip eden konferanslar düzenlemeye devam ediyor.  Halkalı Merkez kampüsümüzde 22 Nisan 2014 Salı günü gerçekleştirilen“Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik” adlı konferansa  Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk  konuk oldu. Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Kemal Öztürk’ün Anadolu Ajansı’nın 100.yıl hedeflerini aktardığı konferans, öğrencilerimizin de katılımıyla interaktif bir etkinlik oldu.

1920 yılında kurulan Anadolu Ajansı’nın kuruluş amacı ve geçirdiği değişimleri aktararak konuşmasına başlayan Kemal Öztürk, ajansın kısa bir süre öncesine kadar rakibi yabancı ajanslardan geri kaldığına dikkat çekti. 2011 yılında değişen yönetimle birlikte ajansın 100.yıl hedefleri çerçevesinde atağa kalktığını belirten Öztürk, “Türkiye gibi büyük bir ülkenin Başbakanı konuşuyor, Ortadoğu’yla ilgili önemli mesajlar veriyor ancak bunu Arapça ’ya çevirip bu bölgelere yayın yapan milli bir kurum bulunmuyordu. Bu yayınları bizim ülkemizin ajansı değil, yayın yapılan bölgelerin ajansı da değil, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin büyük ajansları yapıyordu. Bu çok vahim bir durumdur. Biz Anadolu Ajansı olarak bu büyük mahkumiyeti ortadan kaldırmak için yayın yaptığımız dil sayısını 7’ye yükselttik. Hedefimiz 11 dil” dedi.

Anadolu Ajansı’nın bugün, Ortadoğu’nun en çok Arapça yayın yapan haber ajansı olduğunu belirten Öztürk, ajansın 82 ülkede 65 uyruktan 2288 çalışanı olduğunu söyledi. 100.yıl hedefleri kapsamında “Anadolu Ajansı Haber Akademisi” Projesini hayata geçirdiklerini belirten Öztürk, “Maalesef Türkiye’deki iletişim fakülteleri iyi durumda değiller. Özellikle yabancı dil konusunda çok gerideler. Büyük bir ülke olarak sadece iletişim sektöründe değil her alanda nitelikli ve yabancı dil bilen insana ihtiyacımız var. Biz ajans olarak Haber Akademisi’nde yabancı dilde haber yazabilen muhabirler yetiştiriyoruz” dedi.

Sosyal medyanın meydana getirdiği dönüşümü “Dijital Devrim” olarak nitelendiren Öztürk konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye’de günde 8 milyon tweet atılıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bu durum insanlarda bir haber bunalımı yaratıyor. İnsanlar artık sürekli telefonlarına bakıyorlar. Dijital Devrimin en büyük etkilerinden biri de gazete tirajlarının düşmesi oldu. Ancak bu yeni medya da beraberinde pek çok problemi getirdi; dezenformasyon, bilgi kirliliği, bilgi güvenliği ve hukuki muhataplık gibi…”

Kemal Öztürk’e etkinlik sonrasında Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ramazan Evren ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut tarafından İstiklal Marşı Murakkası ve çini tabak takdim edildi.