“Geleceğe Bakış” Konferansı Rektörümüzün Açılış Konuşmasıyla Başladı

2012-2013 Öğretim Yılında 13 Bin Uluslararası Yeni Öğrenci

Prof. Dr. Bulut, Türkiye'nin artık yükseköğretimde dışarıdan tercih edilen bir ülke haline geldiğini belirterek, “2012-2013 öğretim döneminde 13 bin 82 yeni uluslararası öğrenci üniversitelerimize kayıt yaptırmıştır” dedi.

Geleceğe Bakış: 21. Yüzyılda Mesleki Beceri, Girişimcilik ve İstihdam ( See Into The Future: Skills, Entrepreneurship and Employment In The 21st Century) konferansı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, YÖK, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yanı sıra OECD ve Avrupa Komisyonu gibi uluslararası kurumlardan üst düzey temsilcileri, üniversite rektörlerini, iş dünyasında öncü kuruluşların yöneticileri ile genç girişimcileri bir araya getirdi. Genç nüfusun istihdamı konusunu uluslararası bir platformda tartışma fırsatı sunan konferans, 13-14 Şubat tarihlerinde İstanbul The Marmara Taksim Oteli’nde gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin yanı sıra ağırlıklı olarak Doğu ve Güney Avrupa ile Orta Asyalı politika üreticileri, özel sektör yöneticileri ve eğitim uzmanlarının da katıldığı konferansta, genç nüfusun istihdamını teşvik etmek, 21. yüzyıl mesleki becerilerini geliştirmek ve geleceğin girişimcilerini yetiştirmek konuları ele alındı.

Türkiye'nin En Önemli Avantajı Genç Nüfusu

Konferansın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü ve YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut, Türkiye’nin genç nüfusunun Avrupa ekonomisi için önemli bir avantaj olacağını anlatarak, “Türkiye eğer genç nüfusunu iyi eğitebilirse, endüstri ile buluşturabilirse mukayeseli üstünlükte çok önemli avantaj yakalayacak. Çin ve Hindistan'ın yükselişini biliyoruz. Gelişmiş Batı nispi olarak durağanlığa girerken, Asya yükselişte. Asya'dan sonra Afrika geliyor. Türkiye de bu  anlamda çok kritik bir bölgededir. Türkiye'nin en önemli avantajı genç nüfusudur. Yapmamız gereken şey genç nüfusun, eğitim ve beceri yönünden güçlendirilerek geleceğe en iyi şekilde hazırlanmasıdır” diye konuştu.

Üniversiteler İçin Yeni Vizyon Gerekli

Bugünün üniversitelerinde büyük ölçüde yüzyıl önce geliştirilmiş olan bir yüksek eğitim modelinin uygulandığını belirten Prof. Dr. Bulut, “Bu itibarla geliştirilmesi gereken yeni vizyon, global nitelikte rekabet eden bir ekonomi içerisinde son derece becerikli bir işgücünün üretilmesi amacını içermelidir. 21. yüzyılda üniversite sadece fikirlerin oluştuğu bir yer olarak değil, aynı zamanda topluma katkı sağlayacak olan bir bilgi ve beceri kaynağı olarak görülmelidir” dedi.

Üniversiteler ve Şirketler Birlikte Çalışmalı

Üniversitelerin sektördeki şirketler ile işbirliği içerisinde olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bulut, “Şirketler ve üniversiteler bilgi sınırlarını zorlama konusunda birlikte çalıştıklarında kesinlikle İnnovasyon-yenilik ve ekonomik büyümenin güçlü bir motorunu oluşturacaklardır. Nitekim Silikon Vadisi buna ilişkin önemli bir örnek olarak verilebilmektedir. 50 yılı aşkın bir süre boyunca bölgede zengin ve uzun süreli olarak gerçekleştirilen işbirlikleri yeni teknolojilere yol açmış olup endüstrileri değiştirmiş ve üniversitelerin rolünü modernize etmiştir. Üniversite liderleri endüstri-üniversite ortaklıklarını stratejik bir öncelik haline getirmeli ve bu mesajı düzenli olarak bütün akademik topluma iletmelidirler. Stratejik ortaklıklar hem şirket hem de üniversiteler açısından en yüksek seviyede ele alınmalıdır. Üst düzey akademisyenler ve şirket yöneticileri de dâhil olmak üzere müşterek bir yönetim anlayışıyla sinerji oluşturulmasına” dikkat çekti.

Türkiye’de 44 Bin Uluslararası Öğrenci Öğrenim Görüyor

Türkiye’de öğretim gören uluslararası öğrencilerin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Türkiye’de 4 milyon 900 bin öğrenci, 130 bin akademisyen, 175 üniversite ve 44 bin uluslararası öğrenci bulunmaktadır. Büyüyen ekonomisi ve demokrasisiyle bugün adeta global bir güç haline gelmiş olan Türkiye’nin üniversiteleri, akademisyenleri ve öğrencileri ile bu yeni dönemin sağladığı fırsatlar ve dinamiklerin farkındadırlar. Üniversitelere verilen destek uluslararası öğrencilere yönelik artmış olup, bu itibarla uluslararası öğrencilerin sayısı her geçen yıl artış göstermiştir. 2010-2011 öğretim döneminde buna yönelik bir destek olmamasına rağmen 1962 yeni kayıt söz konusu olmuştur. 2011-2012 dönemine yönelikse bu rakam 8 bin 410’a yükselmiş olup 2012-2013 dönemindeyse 13 bin 82 yeni uluslararası öğrenci kaydı yapılmıştır. Ülkelerin geleceği gençliğine verilecek eğitime bağlıdır. Türkiye’nin gelecek 10 yıllarında liderlik yapacak gençliğinin, her yönüyle en iyi şekilde yetiştirilmesi için Türkiye üniversiteleri olarak hızla üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.