Kadın Siyasetçiler Paneli ve Kapanış Töreni

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile Küçükçekmece Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğinde 03-07 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen Kadın ve Siyaset Eğitim Programı’nın son günü “Kadın Siyasetçiler Paneli ve Kapanış Töreni” çerçevesinde İZÜ Kampüsü'nde gerçekleştirdi.

Programa saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlandı. Küçükçekmece Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin tanıtıcı filminin izlenmesinin ardından, Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şebnem Cansun, Doç. Dr. Candan Öztürk ve Semra Aydın Avşar’ın da içerisinde bulunduğu, Düzenleme Kurulu adına söz alarak programın planlanması ve gerçekleştirilmesi aşamalarına kısaca değindi. (Eğitim programında sırasıyla Doç. Dr. Candan Öztürk “İletişim Becerileri”, Prof. Dr. Adem Esen “Yerel Yönetimler ve Belediye Mevzuatı”, Yrd. Doç. Dr. Şebnem Cansun “Kadınlar ve Siyaset”, Dr. Olcay Aydemir “Kentsel Yaşam Kalitesi” eğitimlerini verdiler.)

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin Halkalı Merkez Kampüsü’nde gerçekleştirilen panelde, kadın ve siyaset konusu ile ilgili eğitim çalışmalarına destek vermekten dolayı mutlu olduklarını dile getiren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Her şeyden önce kadın annedir, eştir, evlattır. Kadın elinin siyasete değmesiyle siyaset daha anlamlı, duyarlı ve sağlıklı bir zemine kayar. Siyaset, toplumun kendini ifade etmesi ve karşılaştığı sorunlara kendi değer ölçülerine göre çözüm bulma sanatı ise o zaman toplumun yarısının da mutlaka bu işte söz hakkı olması gerekiyor. Biliyoruz ki söz hakkının önemli bir bölümü kadınlarda fakat bu görünür değil. Bizim evlerimizde esasen söz hakkı öncelikle kadınındır. Güncel sorunlar bağlamında, kutuplaşma konusunda kadın siyasetçilerin çok daha önemli rol oynaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü onların varlığı, daha duyarlı ve merhametli yaklaşımları işin tabiatı gereği barış içinde bir siyaset kültürünün inşasında da önemli rol oynar” şeklinde konuştu.

Küçükçekmece Kadın Meclisi Başkanı Semra Aydın Avşar, Kadın Siyasetçiler Paneli’ni, Kadın Meclisi’nin tüm siyasal partilere eşit mesafede olduğunu söyleyerek açtı ve sözü kadın milletvekillerine bıraktı.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, siyasetin yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılmadığını, farklı kademelerde de yapılabileceğini anlattı. Herhangi bir karar verme mekanizmasına giren kadınların hem “siyasal seçkin” hem de “siyasal azınlık” olduğundan bahsetti. Uslu, “Kadınların sosyal sorunlar hakkında hassas olmaları beklenir. Halbuki bunlar yalnızca kadınların değil, toplumun tamamının ilgilenmesi gereken sorunlardır” dedi.

MHP Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Dr. Ruhsar Demirel genel olarak “kadın parlamenter” tanımını reddettiğini ve cinsiyetin önemli olmadığı bir toplum istediğini söyledi. Sokaklarda bebek arabası ve engelli koltuğu iten kadınların taleplerinin dikkate alınması ihtiyacını ve kadınların sosyal hayatta görünür olmasının önemini belirtti. Cinsiyet, mezhep, kimlik üzerinden tartışmamak gerektiğini, tıpkı Behçet Necatigil’in şiirindeki gibi “sen olmadan, ben olmayacağına” göre, kimseyi “ötekileştirmeden” ilerlemek zorunluluğunun altını çizdi.

CHP İstanbul milletvekili Melda Onur ise, “birinci mesleğinin kadın olmak” olduğunu söyleyerek ve kadın sorunlarının bu nedenle kendisi için de öncelik teşkil ettiğini belirterek konuşmasına başladı. Örneğin CHP Antalya milletvekili Gürkut Acar’ın Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi olduğunu, onun gibi erkeklerin bu gibi toplantılara çağrılması gerektiğine dikkat çekti. Önemli olanın “kadın ya da erkek değil, birey” olmak olduğunu anlattı.

Panelin ardından, aralarında iki MHP’li erkek siyasetçinin de olduğu, AK Parti, CHP ve MHP’li eğitim alan kadın siyasetçiler, sertifikalarını milletvekillerinden aldılar. Programın eğitmenleri, milletvekilleri ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdiler.