Uzlaşma, İzetbegoviç’in En Etkili Silahıydı

İZÜ, Uluslararası Konferanslar Serisi’nin üçüncü etkinliğini Aliya İzetbegoviç’in anısına düzenledi. Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı olan ve ülkenin bağımsızlığıyla özdeşleşen İzetbegoviç’i, Bosna Hersek Federasyonu Arşivi Genel Müdürü Adamir Jerkoviç anlattı. Cumhurbaşkanlığı zamanında İzetbegoviç’in başdanışmanlığını yürüten Jerkoviç,  Bosna Hersek’in bağımsızlık mücadelesinden ve yaşanılan zorluklardan bahsetti.

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, etkinlikte yaptığı konuşmaya Adamir Jerkoviç’e teşekkür ederek başladı. Bulut; “Bağımsızlık mücadelesi sırasında İzetbegoviç’in yanında mücadele etmiş ve başdanışmanı olmuş bir ismi üniversitemizde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Aliya İzetbegoviç’in insanlara yol gösteren bir lider olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Bulut, “İzetbegoviç, modern zamanın en önemli liderlerinden biriydi. İslam dininin, insanlığın ve demokrasinin ne olduğunu insanlara anlattı. Bizler de aynı yolda yürüyeceğiz” dedi.
Aliya İzetbegoviç’in kendisinden güçlü düşmanlara karşı çıkan mitolojik kahramanlara benzeten, Bosna Hersek Federasyonu Arşivi Genel Müdürü Adamir Jerkoviç, “İzetbegoviç 'Bizi öldürmeyen şey bizi daha da güçlü yapar' felsefesinden yola çıkan bir liderdi. Aliya hümanistti ama hayalperest değildi. Ayakları sağlam yere basan ve gerçekleri çok iyi anlayan bir siyasetçiydi. Uzlaşma, onun en etkili silahıydı” dedi. Türkiye’de Aliya İzetbegoviç’in çok sevilen bir isim olmasının kendisini duygulandırdığını ifade eden Jerkoviç, “Türklerin bizden daha çok İzetbegoviç’e önem verip onu araştırdığını düşünüyorum. Türkiye kötü günlerimizde yanımızda olmuştur. Bunu Bosna halkı hiçbir zaman unutmayacak. Biz ebedi dost iki ülkeyiz” dedi.

Bosna Hersek’in kozmopolit bir ülke olduğunu ve ülkede yaşayan tüm etnik gruplara Bosnalılar denildiğine dikkat çeken Jerkoviç, “Aliya İzetbegoviç Bosna’da yaşayan Müslümanlar yani Boşnaklar için mücadele eden bir liderdi. Ancak milliyetçi politikaları benimsemedi. Çok uluslu Bosna Hersek’e inanıyordu. Ülkemizi kalkındırmak için farklılıkları gözetmeksizin birlikte çalışmamız gerektiğini savunuyordu” dedi. Adamir Jerkoviç sözlerini, Bosna Hersek Federasyonu Arşivi Genel Müdürlüğü olarak İstanbul Sabahattin Zaim Üniversite’nde Srebrenica Katliamı’na dair bir sergi açmayı istediklerini belirterek bitirdi.