"Hicretin Tarihsel ve Güncel Önemi” Konulu Konferans Düzenledi.

Hicretin kelime anlamı ve medeniyetimizdeki kullanım alanlarından bahsederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan, hicretin farklı çeşitlerine değindi. Hicretin tarihsel ve güncel olmak üzere ikiye ayrıldığına dikkat çeken Çakan, “Tarihsel hicret, daru’l-emn’e yani Habeşistan’a ve daru’l-islam’a yani Medine’ye hicret olmak üzere iki şekildedir.  Güncel hicret ise kişinin günahları terk etmesi demektir” dedi.

Tarihsel hicretin Siyer-i Nebî’yi iki döneme ayırdığını söyleyen Çakan, sözlerine şöyle devam etti, “Birinci dönem Mekke dönemidir ve karakteri üç madde ile özetlenebilir: tebliğ, sabır ve adem-i şiddet. İkinci bölüm olan Medine dönemi ise: tebliğ, cihad ve silahlı mücadelenin olduğu dönemdir. Böylelikle hicret tebliği doğurmuş tebliğ de hicreti yoğurmuştur. Mekke’nin fethinden sonrası için ise Peygamberimiz ‘Fetihten sonra artık hicret yoktur lakin cihad ve niyet vardır’ buyurmuşlardır. Hicret yatay bir miraç, miraç da dikey bir hicrettir. İkisi de Allah’a gitmektir” dedi.

Üniversitemiz İslami İlimler öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği konferans sonunda Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan’a İstiklal Marşı murakkası hediye edildi.