Dedeler Savaştı, Yıllar Sonra Torunlar Kaynaştı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Abant Platformu, Avustralya-Türkiye ilişkilerini bütün açılardan ele alarak masaya yatırdı. Abant Platformu’nun Akçakoca’da ev sahipliğini üstlendiği, Avustralya La Trobe Üniversitesi ve Australian Intercultural Society ile ortaklaşa düzenlenen toplantıda, torunlar dedelerini anlattı.

Çeşitli oturumlarda sunumların yapıldığı toplantıda, yeni dünya düzeninde kolektif çalışmanın yollarını birlikte bulmak için çareler arandı. Toplantıda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Valeria Giannotta da bir sunum yaptı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GYV Başkanı Mustafa Yeşil, vakıf olarak ilk günden bu yana toplumsal olaylarda Türkiye’de barışçıl bir ortamın yaşanması amacıyla demokratik katılımı teşvik ettiklerini söyledi. Yeşil, Abant Platformu’nun da bilgiyi diyalog kanalları için en iyi şekilde kullanmaya özen gösterdiğini dile getirdi.

Ardından söz alan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Valeria Giannotta, Arap Baharı ile birlikte tüm gözlerin Türkiye’ye çevrildiğini belirtti. Türkiye’nin bölgede uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışmasını öneren Gianotta, “Böylece bölgedeki krizler daha kolay aşılabilir. Türkiye’nin Ortadoğu barışına katkısı artıyor. AK Parti, muhafazakar demokrat. Bu da Ortadoğu için iyi bir örnek” diye konuştu. Giannotta, Türkiye’nin dünyada küresel bir aktör olduğuna da dikkat çekerek, 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebileceğini ifade etti.

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Ian Biggs de ana hedeflerinin iki ülke arasındaki birlikteliği sağlamak olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki dostluğun 100 yıl öncesine dayandığına işaret eden Biggs, “Türkiye ile aramızdaki ilişkimiz sıfırdan başlamıyor fakat yapılması gereken daha çok iş var. Türkiye ile ekonomik bağlarımızın daha kuvvetli olmasını istiyoruz. Türkiye şu anda ekonomisi başarılı giden bir ülke ve biliyorum ki Türkiye’den Avustralya’ya gelebilecek çok şey var.” ifadelerini kullandı. TBMM Türkiye-Avustralya Dostluk Grubu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut da THY’nin Canberra’ya ve Sidney’e doğrudan uçuş sağlamasını istedi. Böylece iki ülke arasındaki ilişkilerin artacağını vurguladı.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Asena Boztaş da Türkiye’nin Ortadoğu politikasına temas etti. Boztaş, şöyle konuştu: “Bu politikayı etkileyen bir sürü faktör var. İçsel faktörler; din, kültür, ordu, PKK, idarecilerin ideolojileri... Ekonomik perspektifler de var. Bölgedeki devletlerin ideolojileri de etkiliyor. Türkiye’nin komşularıyla ilişkisi Batılılaşma içinde şekillendi. Batılılaşma son zamanlara kadar Türkiye’nin tek dış politikası oldu. Bugün aynı zamanda biz Ortadoğu ve dünyanın diğer ülkeleri hakkında da düşünüyoruz. Türkiye’nin Müslüman bir kimliği olduğu için de Ortadoğu’daki milletler, kendilerini Türkiye’ye yakın hissediyor. Aynı zamanda laik, Batılı bir kimliği var. Bu sebeple model olarak da görülüyor.”