Sabahattin Zaim İslam ve Ekonomi Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul İktisatçılar Derneği ve Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen “Prof. Dr. Sabahattin Zaim İslam ve Ekonomi Sempozyumu – 5”, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Hocaların hocası Prof. Dr. Sabahattin Zaim adına her yıl farklı bir konuda düzenlenen sempozyumların beşincisi, “Şehir ve Ekonomi” temasıyla düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü’nün açılış konuşmalarını yapmasından sonra başlayan sempozyum, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Saadettin Ökten'in “Medeniyet ve Şehir” konferansıyla devam etti. Sempozyum, “Şehir, Ekonomi ve Medeniyet” ve “Güncel Sorunlar Işığında Şehir ve Ekonomi” başlıklarında iki ayrı oturumda gerçekleştirildi. Her oturumda 4'er konuşmacı tebliğ sunduğu sempozyum, Prof. Dr. Yusuf Balcı'nın yaptığı “Genel Değerlendirme” konuşmasıyla sona erdi.

Açılış konuşmalarında söz alan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in kendini “Güzel insan” yetiştirmeye adamış biri olduğunu dile getirerek, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin de aynı amaçla kurulan bir kurum olduğunu söyledi. İZÜ hakkında verdiği bilgilerle konuşmasına devam eden Prof. Dr. Adem Esen, açılış sonrası gerçekleştirilen ödül töreninde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a İstiklal Marşı Murakkası hediye etti.

Sabahattin Zaim Yaşayan Bir Tevazu Abidesidir

Açılış konuşmasına “Hocaların Hocası” olarak bilinen Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in öğrencisi ve asistanı olduğunu belirterek başlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Sabahattin Zaim, yaşayan bir tevazu abidesidir” dedi. Sabahattin Zaim'in öğrencisi ve asistanı olduğunu belirten Kurtulmuş, Zaim'in güçlü kişiliğinin yanı sıra güçlü bir bilimsel yanı olduğunu, “Çalışma ekonomisi” alanını Türkiye'ye kazandırdığını anlattı.

Zaim'in herkesi kendisine hayran bırakan ve çeken olağanüstü kişiliğe sahip olduğunu kaydeden Numan Kurtulmuş, Sabahattin Zaim'i şöyle anlattı: “Fikirleri ve yaşam tarzı itibariyle söylüyorum, kendisi gibi düşünen düşünmeyen, beğenen beğenmeyen, kendisine uyan uymayan herkesi manyetik alan gibi kendisine çekebilen birisiydi. Zaim'in diğer önemli özelliğini alçak gönüllülüktür. Sabahattin Zaim, yaşayan bir tevazu abidesidir. Çağrıldığı her yere gitmek de Zaim'in diğer önemli özelliğidir. Çağrılıp da gitmediği yer yoktur. Hatta çok zor şartlar içerisinde bile olsa giderdi.”

Bayraktar: Marka Değerler Çıkarmalıyız

Konuşmasına Prof. Dr. Sabahattin Zaim'i anarak başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehircilik hakkında bilgiler verdi. Bazı şehirlerin tarihsel, bazılarını da İslam ile birlikte şekillendiğini belirten Bakan Bayraktar, “Sanayileşme ile birlikte şehirler değişti. Ekonomi ve sanayi şehrin içine girdi. Manadan uzaklaşan yapılar ortaya çıktı. İstanbul'da da var bu yapılardan. Bizdeki yoğun göç şehirleri çarpıttı. İçinden çıkılmaz hale gelindi. Şehirleri hem kendi içinde hem de bölgeler olarak nüfusumuzu desantralize etmemiz lazım. Belli şehirlerin marka değerlerini ortaya çıkararak, o şehirlerdeki nüfusu orada tutmak için yeni çalışmalar yapmamız lazım” dedi. Bakan Erdoğan Bayraktar konuşmasının ardından Prof. Dr. Ahmet Tabak'a, İslam ve ekonomi alanında yaptığı çalışmalardan ötürü “Sabahattin Zaim İslam ve Ekonomi” ödülünü verdi.

Sempozyumun sonunda, protokol üyeleri tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. Ayrıca Prof. Dr. Adem Esen, tüm konuşmacılara, İstiklal Marşı Murakkası takdim etti.