Herkes İçin Şehir Paneli İZÜ'de Gerçekleştirildi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) ile Küçükçekmece Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği, “Değişen Kentler Dönüşen Yaşamlar Herkes İçin Şehir” konulu panel İZÜ'de gerçekleştirildi.

Seminer Salonu’nda, MMG Genel Başkan Yardımcısı, Kadem Ekşi moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkanı Avni Çebi’nin yanı sıra, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Tuna, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Ayataç, İBB Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabey, İnsan Yerleşimleri Derneği adına Mimar Korhan Gümüş konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, 5 Ekim 2012 tarihinden itibaren başlayan kentsel dönüşüm sürecinde yaşanacak yenilikler ve inşa edilecek şehirlerin insani ölçeklere sahip olması gerektiği konusu ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Adem Esen, şehirli olmanın medeni bir yaşama sahip olmak anlamına geldiğini belirterek, “Hem yaşayanlar hem de gelecek nesil için bir şehir oluşturulması gerekiyor. Ancak konut fiyatları bu kadar yüksek olmamalı. Bu nedenle orta sınıf kayboldu” dedi.

Kenti, insanın varlığını sürdürebilmesi için bir araç olarak görmek gerektiğini belirten Aziz Yeniay, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili, “Zorluk derecesi yüksek, çok geç kalındı. Ancak bugün yarın için erken. Dikkatli davranmazsak, bugün kentsel dönüşüm için yaptıklarımız yarın karşımıza engel olarak çıkabilir” diye konuştu.

Avni Çebi konuşmasında, insanların sosyal, kültürel, ekonomik, etnik kimlikleri gibi pek çok özelliklerini de kuşatan bir şehre ihtiyacımız olduğunu anlatarak,  “Hem bugünü hem yarını amaçlayan şehirler inşa edilmesi gerekiyor. Şehri dönüştürürken rant alanı olarak değil, yaşam alanı olarak görmek gerekiyor” dedi.

Kadem Ekşi, “Herkes için Şehir” başlığında şehrin toplumla olan ilişkisine, geçmişten geleceğe şehir-insan ilişkisine değinirken, Prof. Dr. Korkut Tuna da, şehrin sosyolojisini, insanın şehir olan bağı üzerinden bir yola çıkarak şehir-insan ilişkisini ele aldı.

Doç. Dr. Hatice Ayataç’ın, şehrin mimarisi ve eskiye ait olan değerlerin mekan ile olan ilişkisinden yola çıkarak insani ilişkiler, duyumlar, hatıralar ve aidiyetler üzerinden bir sunum yaptığı panelde, İdris Atabay yapılan yanlış işler nedeniyle kentsel dönüşüm sürecinin tamamının yargılanmaması gerektiğini belirtti.

İnsan Yerleşimleri Derneği'nden Mimar Korhan Gümüş ise sanatın özel alanlara indirgendiğini aslında herkesin hakkı olduğunu ve kentsel dönüşümün sadece konut yapmakla gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.

Panelin sonunda, protokol üyeleri tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. Ayrıca Prof. Dr. Adem Esen, katılımcılara, İstiklal Marşı Murakkası hediye etti.