TOKİ Başkanı Turan'ın İZÜ Ziyareti: "64 Bin Yeni Konut İnşa Ediyoruz"

TOKİ Başkanı Turan: Darbe Teşebbüsünün Olduğu Bir Yılda, 64 Bin Yeni Konut İnşa Ediyoruz

Üniversitemiz İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programında, Doç. Dr. Ömer Bolat tarafından verilen Girişimcilik dersinin ilk konuğu, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan oldu. Yüksek Lisans öğrencileri ile bir araya gelen Ergün Turan, “Türkiye 15 Temmuzda bir ihanet çetesinin darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı. Ancak güçlü bir ekonomiye sahip Türkiye, TOKİ aracılığıyla 2016 yılında, yurt genelinde 64 bin yeni konutun inşasını tamamlamış olacak” dedi.

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Üniversitemizi ziyaretinde ilk olarak Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut ile bir araya geldi. Prof. Dr. Mehmet Bulut üniversitemiz kampüsü ve tarihi yapısı ile ilgili Turan’a bilgiler verirken, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Ergün Turan daha sonra Girişimcilik dersinde öğrenciler ile buluştu. Doç. Dr. Ömer Bolat, Turan ile uzun yıllara dayanan bir dostlukları bulunduğunu belirterek, “Sayın Başkanının programı oldukça yoğun. Böyle bir tempoda bizlere de vakit ayırıp geldikleri için kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan, M. Ergün Turan, Dünyada inşaat sektöründe 2000’li yıllardan bu yana dalgalanmalar yaşandığını belirterek, “Özellikle Avrupa’da ve Amerika’da ekonomik istikrarsızlığın başladığı günlerde Cumhurbaşkanımız kamuoyunu ve finans sektörünü yönlendirici bir açıklama yaptı ve “Bu dalga bizi teğet geçecek” dedi. Bu bir liderlik üslubudur” diye konuştu. Turan, ülkemizde kamu, özel veya kamu-özel sektör işbirliği modelleriyle gerçekleştirilen birçok inşaat yatırımlarının da oldukça başarılı şekilde devam ettiğini söyleyen Turan, “Büyük yatırımlar olarak tarif ettiğimiz Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü bitirilerek hizmete açılmıştır. 3. havalimanı ve Avrasya Tüneli hızla devam ediyor.  İstanbul kanal projesi, liman, hızlı tren, metro ve otoyol projeleri gibi diğer inşaat yatırımları da sürdürülmektedir” dedi.

13 Yılda 744 Bin Konut

TOKİ’nin ülkede düzenli konut stokunu artırmak ve konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak için 1984 yılında Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın direktifleriyle kurulduğunu söyleyen Turan, “İdare 2002 yılına dek 19 yıllık süreçte 43 bin konut inşa etti. TOKİ için dönüm noktası 2002 yılıdır. 2002 yılında “Planlı Kentleşme ve Konut Seferberliği” başlatılarak TOKİ yeni bir vizyona kavuştu. 13 yıllık süreçte, Türkiye’nin tamamında başlanan konut yapımı ile Ekim ayı başı itibari ile 744 bin konut rakamına ulaştık. 15 Temmuzda ülkemiz bir ihanet şebekesi tarafından hain bir darbe girişimine uğramıştır. Böyle hainliğin yaşandığı bir yılda, 2016’ TOKİ’nin yılsonu itibariyle tamamlayacağı konut sayısı 64 bin adettir” diye konuştu.

En Yüksek Bina TOKİ Binası Olmayacak

TOKİ’nin yol haritasında en önemli unsurlardan birinin yatay yapılaşma olacağını söyleyen Turan, “TOKİ olarak şehirlerdeki en yüksek binalar TOKİ binaları olmayacaktır, diyoruz. Pek çok ilimizde bu bakışı yansıtacak önemli projeler başlattık. Bunların bir kısmı bitirildi ve kamuoyundan büyük ilgi görmüştür. Bir kısmının inşaatı devam etmektedir. Ağırlıklı olarak da bu yıl ve önümüzdeki yıl inşallah yeni konseptte diğer projelerinde tamamlanmış hallerini görmenin gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan İZÜ'de

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"