Optimum Koşullarda Üretilen Egzopolisakkaritlerin (Eps) Gıda Tozlarının Gıda Yüzeylerine Yapışmasında Arayüz Olarak Kullanılabilirliğinin Belirlenmesi


 

 

 

 

Yrd. Doç. Dr. Ertan Ermiş

Proje Adı

Optimum Koşullarda Üretilen Egzopolisakkaritlerin (Eps) Gıda Tozlarının Gıda Yüzeylerine Yapışmasında Arayüz Olarak Kullanılabilirliğinin Belirlenmesi

Proje Özeti

Bu projede seçilen bazı EPS üretme yeteneğine sahip LAB türlerinin üretecekleri EPS’lerin kimyasal karakterizasyonu, maksimum verim ile EPS üreteceği şartların optimizasyonu ve EPS’lerin gıda yüzeylerinde gıda tozlarının yapışmasına etkilerinin detaylı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. EPSlerin elde edilmesi işlemi sonrasında gıda tozlarının gıda yüzeylerine yapışmasına etkileri detaylı olarak incelenmesi ile bu özelliğin önemli olduğu gıdaların (özellikle çeşitli gıda aroma tozları ile kaplanmış atıştırmalık gıdalar (snack foods)) kalitesinin geliştirilmesine, üretimde ve sonrasında ortaya çıkan aroma tozu kayıplarının azaltılmasına, yapışma ara yüzü olarak sıvı yağ kullanımının azaltılmasına ve dolayısıyla gıda maddesinin kalori değerinin düşürülmesine büyük katkı sağlayacağı, gıda sanayisine ise büyük katma değer oluşturacağı düşünülmüştür.

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK/ 3501 - Kariyer Geliştirme Programı

Fakülte/Bölüm

Mühendislik ve Doğa Bil. Fak./ Gıda Mühendisliği

Proje Başlangıç Tarihi

1.5.2016

Proje Süresi

22 Ay

Toplam Proje Bütçesi

193.880,00 TL

 

PAYLAŞ :

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"