Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Gıda Katkı MaddeleriGIM 308E2016 - 2017T : 3+U : 034.0

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüTeknik Seçmeli
Dersin KoordinatörüYrd.Doç.Dr. Chi Ching LEE
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Tarçın kan şekerini etkiler mi? Karabiber yağ hücresi üretimini etkiler mi? Suni gıda boyaları hiperaktiviteye neden olur mu? Brokoli kanseri önlemeye yardımcı olabilir mi? Bu örnekler, sıklıkla tüketilen ancak nadiren tartışılan bileşikleri temsil eder. Biyoaktif gıda bileşikleri (BAFC), vücutta biyolojik aktiviteye sahip olan, ancak yokluğu ile bağlantılı bir hastalığa sahip olmayan gıdalardaki bileşenlerdir. Gıda katkı maddelerinin genellikle bir gıda kalitesini etkilemesi amaçlanmıştır, ancak vekil olarak vücut üzerinde biyolojik etkileri olabilir. Bu konular öğrencilerin temel 6 besinlerle sınırlı olmadığı şekilde ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Dersin İçeriğiProteinlerin, karbonhidratların ve lipidlerin kimyasal yapısı ve doğası Proteinlerin, karbonhidratların ve lipidlerin sindirimi, absorpsiyonu ve asimilasyonu Mikro besinler Su Temel beslenme esasları - tavsiye nedenleri ve uygulanma yolları
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1  Başlıca BAFC kategorilerini listeleyip açıklayınız  Ortak gıdalardan, gıda gruplarından ve pozitif olan baharatlardan biyoaktif bileşiklerin tanımlanması Vücuttaki biyolojik aktivite.  Diyetteki bazı gıdaların sinerjist üretmek için nasıl bi1, 2, 3A, C
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), C:Ödev
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaTemel beslenmenin gözden geçirilmesi, BAFC'ye giriş ve beslenme yetersizliği, Başlıca kategori ve kaynaklar-Liu Kağıt -Hugdon Bölümleri 1-5
2. HaftaBAFC her zaman yararlı değildir: kolin ve takviyeleri-Higdon Bölüm 21 -Benzie Bölüm 17
3. HaftaKahve ve çayda biyoaktif gıda bileşikleriHigdon Bölümleri 6-7
4. HaftaBiyoaktif Gıda Çikolata BileşikleriHannum kağıdı -Arranz kağıdı
5. HaftaKırmızı, turuncu ve sarı: karotenoidler-Higdon Bölüm 8
6. HaftaÜzüm ve meyveler: antosiyaninler, resveratrol, klorofil, Flavonoidler-Higdon Bölümleri 9, 11, 19
7. HaftaSarımsak ve Cruciferi: organosülfür bileşikleri, izotiyosiyanatlar, Indol-3-karbinol-Hugdon Bölümleri 13, 14, 17 -Archarya kağıdı (Kakule)
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaCurcumin: Alzheimer ve inflamatuar yolaklardaki zerdeçal-Benzie Ch. 13
10. HaftaPeperin: yağ çağırma üretimi ve sinerjistik etkileri ile etkileri Zerdeçal- Park kağıtları (peperin) -Banji kağıdı: sinerjizm -Jacobs kağıdı
11. HaftaÇemen ve tarçın: tip II diyabet ve kan şekeri kontrol-Benzie, Ch. 19
12. HaftaÇiçekler ve Chilis: kapsaisin ve krosetin-Rajput incelemesi (kapsaisin) -Gutheil kağıdı (safran)
13. Hafta-Adatif düzenleme ve kullanım için onay: GRAS sistemi -Koruma katkıları ve biyolojik aktivite: Nitritler, sülfitler, Sodyum klorür vb.-Rozin kağıdı -Cook, He, Heerspink kağıtları Sodyumda
14. HaftaRenk katkıları: doğal, biyolojik etkileri ve yararları yapay-CSPI gıda raporu Katkılar
15. HaftaTat katkı maddeleri-tuz, doğal tatlar ve suni tatlar-risk, Faydalar ve biyolojik etkilerKatkı maddeleri hakkındaWHO raporu
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders NotuAn Evidence-based Approach to Phytochemicals and Other Dietary Factors by Jane Higdon and Victoria Drake, 2012
Diğer KaynaklarArranz S, Valderas-Martinez P, Chiva-Blanch G, Casas R, Urpi-Sarda M, Lamuela-Raventos RM, Estruch R. Cardioprotective effects of cocoa: Clinical evidence from randomized clinical intervention trials in humans. Mol Nutr Food Res, 2013.  Archarya A, Das I, Singh S, Saha T. Chemopreventive properties of indole-3-carbinol, DIM and other constituents of cardamom against carcinogenesis. Recent Pat Food Nutr Agric. 2010;2:166-77.  Banji D, Banji OJ, Dasaroju S, Annamalai AR. Piperine and curcumin exhibit synergism in attenuating d-galactose induced senescence in rats. Eur J Pharmacol. 2012  Benzie IFF and Wachtel-Galor S. Herbal Medicine, 2nd edition. CRC Press; 2011  Center for Science in the Public Interest (CSPI) Report on Food Additives. http://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm#dyes Accessed on 5/15/2013.Cook NR, Cutler JA, Obarzanek E, Buring JE, Rexrode KM, Kumanyika SK, Appel LJ, Whelton PK. Long term effects of dietary sodium reduction on cardiovascular disease outcomes: Observational follow-up of the trials of hypertension prevention (TOHP). BMJ 334: 885–888, 2007
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
PÇ1Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.X
PÇ2Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.X
PÇ3Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.X
PÇ4Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.X
PÇ5Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.X
PÇ6Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.X
PÇ7Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.X
PÇ8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,X
PÇ9Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.X
PÇ10İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.X
PÇ11Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.X

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 130
2Ödev 110
3Ödev 210
4Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)14.003.0042.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi14.001.0014.0000
3Ara Sınav1.0015.0015.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev2.005.0010.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0019.0019.0000
Toplam İş Yükü100
Toplam İş Yükü / 25 (s)100 / 25
Dersin AKTS Kredisi4

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"