Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Gıda AmbalajlamaGIM 309E2016 - 2017T : 2+U : 023.0

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüTeknik Seçmeli
Dersin KoordinatörüYrd.Doç.Dr. Chi Ching LEE
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenci; Uygun US gıda paketleme yönetmeliklerini araştırın ve tanımlayın. Malzemelere, gıda kalitesinin ve güvenliğinin korunmasına, maliyet ve faydalara ilişkin gıda ambalajlama yaklaşımlarını eleştirel bir biçimde analiz eder. Çeşitli gıdalar için paketleme gerekliliklerini belirtin.
Dersin İçeriğiGıda paketlemesinin tarihi yönleri • Modern gıda ambalaj endüstrisi • Tartışma - RTD Süt Üzerinde Sektörel Makale • Başlıca Gıda Ambalaj Polimerleri • Ambalaj Mühendisleri İçin Gıda Kimyası • Modifiye Atmosfer Paketleme • Metal Ambalajlama • Kağıt •Bardak • Gıda ile Temas Yönetmelikleri, Göç, Diyet Konsantrasyonu
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1 (A) Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama (B) Deney tasarlama ve yapma, verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması (C) Arzulanan ihtiyaçları karşılayacak bir sistem, parça veya proses tasarlayın (D) Çok disiplinli ekiplerde görev1, 2, 3A, C
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), C:Ödev
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGıda paketlemesinin tarihi yönleriBölüm 1
2. HaftaModern gıda ambalaj endüstrisiBölüm 3
3. HaftaTartışma - RTD Süt Üzerinde Sektörel MakaleBölüm 4
4. HaftaBaşlıca Gıda Ambalaj PolimerleriBölüm 5
5. HaftaAmbalaj Mühendisleri İçin Gıda KimyasıBölüm 6
6. HaftaGaz / buhar geçirgenliği (Kütle Transferi)Bölüm 8
7. HaftaModifiye Atmosfer PaketlemeBölüm 9
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaIsıl işlemBölüm 10
10. HaftaMetal AmbalajlamaBölüm 12
11. HaftaKağıtBölüm 13
12. HaftaCamBölüm 14
13. HaftaGıda ile Temas Yönetmelikleri, Göç, Diyet KonsantrasyonuBölüm 15
14. HaftaAmbalaj baskı teknolojileriBölüm 16
15. HaftaDönüşüm teknolojileriBölüm 17
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders NotuFood Packaging Science and Technology, Dong Sun Lee, Kit Yam, Luciano Piergiovanni, 2008, ISBN 978-0-8247-2779-6
Diğer KaynaklarFood Packaging – Principles and Practices (2nd Edition), Gordon L. Robertson, 2006, ISBN 0849337755
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
PÇ1Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.X
PÇ2Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.X
PÇ3Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.X
PÇ4Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.X
PÇ5Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.X
PÇ6Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.X
PÇ7Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.X
PÇ8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,X
PÇ9Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.X
PÇ10İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.X
PÇ11Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.X

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 130
2Ödev 110
3Ödev 210
4Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)14.002.0028.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi14.001.0014.0000
3Ara Sınav1.008.008.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev2.005.0010.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0015.0015.0000
Toplam İş Yükü75
Toplam İş Yükü / 25 (s)75 / 25
Dersin AKTS Kredisi3

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"