4. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi İZÜ’de Gerçekleştirildi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 15-16 Temmuz 2017 tarihlerinde 4. Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Kongresi’ne (IIEFC) ev sahipliği yaptı.

İZÜ Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İSEFAM/IRCIEF) 2014 yılından bu yana düzenlediği Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Kongresi (IIEFC), İstanbul Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nin katkıları, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (SESRIC) işbirliğiyle İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlendi.

Kongrenin açılış paneli, 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan video gösterimi ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Açılış konuşmalarının ilki için kürsüye davet edilen İSEFAM Başkanı Prof. Dr. Arif Ersoy, çağımızın ekonomik ve sosyal sorunlarını çözme hususunda ilim camiasına büyük bir görev düştüğünü hatırlatırken, “Sürekli sorun üreten kapitalizmin bertaraf edilmesi ve yaşanan problemlerin çözülmesi için tek alternatifimiz İslam ekonomisidir” diye konuştu. İslami finans alanındaki uygulamaların teoriyi geride bıraktığını da vurgulayan Ersoy, aradaki bu farkın kapatılması gerektiğini söyledi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ise Türkiye’de özellikle İslami finansın gelişmesi için yönetimden gelecek olan desteğin önemine vurgu yaptığı konuşmalarını, tüm katılımcılara teşekkürlerini sunarak tamamladı. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Kongresi’nin ortaklarından olmanın memnuniyet verici olduğunu ifade ederken, kongrenin önemine vurgu yaptı ve iyi dilek temennileriyle kürsüden ayrıldı.

Malezya Üniversitesi İslam Araştırmaları Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Masudul Alam Choudhury ise açılış sunumunda, İslam ekonomisinin kapitalizmi veya marksizmi düzeltecek bir unsur olmak için var olmadığını belirterek, “İslam ekonomisi, çok daha biricik, özel bir ontolojiyle, tamamen yeni, çok daha farklı şeyler sunmak üzere var olmuştur. Ama bunun için de vahdet temelli epistemolojik yapıya önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, İslami finansın genel görünümünü çizip teori-pratik arasındaki ilişkinin kuvvetlenmesi gerektiğine vurgu yaparken, daha sonra söz alan SESRİC Genel Müdürü Musa Kulaklıkaya, İslami finansın gittikçe yaygınlaşmasına rağmen beraberinde tartışmaları da getirdiğini ifade ederek, “Bu kongre, daha eşitlikçi, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyici bir İslami finansı desteklemek için önemli bir imkândır” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Meclis Üyesi Sabri Orman, 15 Temmuz’a değinerek konuşmasına başlarken “15 Temmuz, Türkiye’nin sosyal ve kültürel olarak yeniden doğduğu vakittir” dedi. Orman, konuşmasını İslam ekonomisi ve finansına dair tespitlerle ve kongre değerlendirmesiyle sonlandırdı.

Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin Özdemir ise İZÜ ile Ziraat Katılım arasındaki işbirliğine atıf yaptığı konuşmasını, Ziraat Katılım’ın açılış sürecini anlatarak tamamladı.

Kongrenin açılış paneli, konuşmacılara plaket ve hediye takdiminin ardından sona erdi.

4. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi İZÜ’de Gerçekleştirildi

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"