Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
İleri Beslenme IlBES 5062016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Sağlığın korunması ve devam ettirilmesinde insan beslenmesinin rolünün ayrıntılı olarak irdelenmesidir. Mikro besin öğeleri ve su metabolizmasının biyokimya, fizyoloji, toksikoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiMikro besin öğelerinin özellikleri, biyokimyasal ve fizyolojik fonksiyonları, vitamin ve mineral etkileşimleri ile yetersizlik belirtileri ile toksik etkileri ders, tartışma ve öğrenci seminerleri şeklinde incelenmektedir.
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Beslenme ile ilgili önemli noktalarda ileri düzey bilgi sahibi olur,1, 2, 4A, B
ÖÇ2Mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri konusunda bilgi becerilerini uygulama yetkinliği kazanır,1, 2, 4A, B
ÖÇ3Beslenme alanında basılı materyalleri irdeler, derleyip sunar1, 2, 4A, B
ÖÇ4Beslenme ile ilgili yeni konularda tartışma yetkinliği kazanır (düşünme, bilgiye ulaşma, değerlendirme ve sentez edebilme)1, 2, 4A, B
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 4:Alıştırma ve Uygulama
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), B:Sözlü Sınav
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGenel Giriş
2. HaftaBeslenmede mikro besin ögelerinin yeri
3. HaftaYağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (A, D)
4. HaftaYağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (E, K)
5. HaftaSuda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (Tiamin, Riboflavin, Niasin)
6. HaftaSuda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (B6, Folat, B12)
7. HaftaSuda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (C , Pantotenik asit, Biotin)
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaMineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Kalsiyum, Fosfor)
10. HaftaMineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Demir, Çinko, İyot)
11. HaftaMineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Bakır, Selenyum, Krom, Flor)
12. HaftaMikro besin ögeleri ve gen ekspresyonu
13. HaftaPro- ve antioksidan olarak mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri
14. HaftaSunum ve genel değerlendirme/tartışma
15. HaftaSunum ve genel değerlendirme/tartışma
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders Notu1.Introduction to Human Nutrition (ISBN: 063205624X); The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 2.Nutrition and Metabolism (ISBN: 0632056258); The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003.
Diğer Kaynaklar3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 2nd edition (ISBN: 063206384); Blackwell Publishing. 2003. 4.Modern Nutrition in Health and Disease, 9th edition (ISBN: 068330769); Williams & Wilkins. 1999. 5.Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, (ISBN: 072164452X); WB Saunders. 2000
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 130
2Kısa Sınav 110
3Ödev 110
4Ödev 210
5Final40
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)16.003.0048.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi16.005.0080.0000
3Ara Sınav1.0010.0010.0000
4Kısa Sınav1.0020.0020.0000
5Ödev2.0010.0020.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0010.0010.0000
Toplam İş Yükü188
Toplam İş Yükü / 25 (s)188 / 25
Dersin AKTS Kredisi8

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"