Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Besin HijyeniBES 5152016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gıda hijyeninin diğer ilkeleri hakkında bilgi geliştirmek
Dersin İçeriğiGıda kaynaklı patojenler, Dezerleyiciler ve dezenfeksiyonlar, Hijyenik personel kuralları, HACCP, Gıda mevzuatı
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Sağlıklı ve güvenilir besin maddeleri üretebilmek için, ürünün elde edilişinin her safhasından tüketilinceye kadar geçen aşamalarda etkili bir şekilde hijyen önlemleri konularında bilgi sahibi olmak.1, 2, 4, 12A, C
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 4:Alıştırma ve Uygulama, 12:Örnek Olay
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), C:Ödev
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGiriş, Beslenme ve Besin Maddeleri, Genel Besin Hijyeni, Besin Hijyeni ve Önemi,
2. HaftaBesinlerde Bulaşmalar, Besinlerde Zararlı Etken Ve Maddeler, Fiziksel Kökenli Maddeler, Kimyasal Kökenli Maddeler,
3. HaftaÖzel Besin Hijyeni,
4. HaftaEt ve Et Ürünleri Hijyeni
5. HaftaSüt ve Süt Ürünleri Hijyeni
6. HaftaKanatlı Eti ve Yumurta Hijyeni,
7. HaftaSu Ürünleri Hijyeni,
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaMeyve ve Sebze Hijyeni
10. HaftaGıda Sanitasyonu ve Önemi,
11. HaftaGıdalarda Mikroorganizmaların Canlılığı ve Gelişimi Üzerine Etkili Faktörler, İç Faktörler, Gıdanın Yapısı ve Bileşimi, Su Aktivitesi (Aw),
12. HaftapH, Redoks Potansiyel (Eh), Dış Faktörler, Sıcaklık, Atmosferin Etkileri, Etkileşim Parametreleri ve İnhibitör Bileşikler, Teknolojik Faktörler, Yüksek Isı Uygulamaları, Düşük Isı Uygulamaları, Termal olmayan Yöntemler,
13. HaftaKurutma Ve Yoğunlaştırma, Işınlama, Paketleme, Kimyasal Uygulamalar,
14. HaftaGıda İşletmelerinde Hijyen Ve Sanitasyon, İşyeri Ve Personel Hijyeni,
15. HaftaTemizlik ve Dezenfeksiyon, Gıda İşletmelerinde Hijyen Kontrolleri
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders NotuHayes, PR Gıda Mikrobiyolojisi ve Hijyeni, Chapman & Hall Publishing, 1995. Lund, BM Baird-Parker, TC ve Gould, GW Mikrobiyolojik Emniyet ve Gıda Kalitesi, Aspen Publishers, 2000.
Diğer Kaynaklar
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 130
2Kısa Sınav 110
3Ödev 110
4Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)16.003.0048.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi16.004.0064.0000
3Ara Sınav1.0030.0030.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev0.000.000.0000
6Uygulama1.0020.0020.0000
7Final1.0030.0030.0000
Toplam İş Yükü192
Toplam İş Yükü / 25 (s)192 / 25
Dersin AKTS Kredisi8

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"