Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ve AntropometriBES 5192016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Toplum beslenmesi, toplum ve bireyerin beslenme durumunun saptanması
Dersin İçeriği• Toplum beslenmesi ve beslenme epidemiyolojisi Beslenme durumunu saptama yöntemleri • Beslenme antropometrisi • Klinik belirtiler • Biyomarkerlar:Biyokimyasal ve hematolojik yöntemler • Sağlık istatistikleri; yaşa özgü mortalite ve morbidite hızları • Besin tüketim araştırmaları • Ekolojik etmenle
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Antropometrik ölçümleri bireylere uygular.1, 2A, C
ÖÇ2Beslenme durumunu saptamaya yöneli metodları uygular.1, 2A, C
ÖÇ3Ulusal besin ve beslenme politikalarının hazırlanması ve uygulanması konularında bilgi kazanır.1, 2A, C
ÖÇ4Toplumda özellikleri olan grupların çözüm yollarını öğrenir.1, 2A, C
ÖÇ5Toplumda özellikleri olan grupların beslenme sorunlarını, nedenlerini öğrenir.1, 2A, C
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), C:Ödev
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaDünya'da ve Türkiye'de görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi
2. HaftaProtein - Enerji Malnütrisyonu
3. HaftaŞişmanlık
4. HaftaDiyete Bağlı Kronik Hastalıklar
5. HaftaDemir yetersizliği anemisi
6. Haftaİyot yetersizliği hastalıkları
7. HaftaDiş çürükleri
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaÇinko yetersizliği
10. HaftaRaşitizm, osteomalasi, osteoporoz ve D vitamini yetersizlikleri
11. HaftaFolik asit yetersizliği,
12. HaftaRisk gruplarında beslenme I (işçi beslenmesi)
13. HaftaRisk Gruplarında Beslenme II Çocuk-Gebe Beslenmesi
14. HaftaAfet durumlarında beslenme, müdahale programları,
15. HaftaDers Tekrarı
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders Notu-Pekcan, G. Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması; Diyet El Kitabı, (Ed. A. Baysal ve ark.) 65-116, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002
Diğer KaynaklarMargetts BM, Nelson M (1997). Design Concepts in Nutritional Epidemiology. Oxford University Press, Oxford, 2nd Ed. -Gibson RS (2005). Principles of Nutritonal Assessment. Oxford University press, Newyork, 2nd Ed. -Willett W (1998). Nutritional Epidemiology. Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed. -Jelliffe DB, Jelliffe EFP. Community Nutritional Assessment. Oxford University Press, Oxford, 1989. -Lee RD, Nieman DC (2003). Nutritional Assessment. McGrawhill, Boston , 3rd Ed.
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 130
2Kısa Sınav 110
3Ödev 110
4Ödev 210
5Final40
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)16.003.0048.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi16.004.0064.0000
3Ara Sınav1.0010.0010.0000
4Kısa Sınav1.0020.0020.0000
5Ödev2.0020.0040.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0010.0010.0000
Toplam İş Yükü192
Toplam İş Yükü / 25 (s)192 / 25
Dersin AKTS Kredisi8

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"