Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Özel Gıda Muhafaza YöntemleriGIM 5252016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüYrd.Doç.Dr. Ertan ERMİŞ
Dersi VerenlerYrd.Doç.Dr. Ertan ERMİŞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı; yüksek lisans eğitimi alan öğrencileri, gıdalara uygulanan geleneksel koruma yöntemlerindeki gelişmeler ve yeni yöntemlerin uygulamaları konularında bilgilendirmek ve farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesini sağlamaktır. İçerik: Gıdaların muhafazalarında yararlanılan yöntemlerin temel ilkeleri. Gıdaların ısıl işlemlerle muhafazası. Dondurarak, soğukta ve ışınlarla muhafaza. Yüksek basınç uygulamaları, ters ozmoz ve ultrafiltrasyon gibi modern yöntemlerin gıda muhafazasında kullanımları. Vurgulu elektrik alanı uygulamalar ve ultrases ile gıda muhafazası. Soğuk atmosferik ve vakum plazma teknolojileri.
Dersin İçeriğiBu dersin amacı; yüksek lisans eğitimi alan öğrencileri, gıdalara uygulanan geleneksel koruma yöntemlerindeki gelişmeler ve yeni yöntemlerin uygulamaları konularında bilgilendirmek ve farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesini sağlamaktır. İçerik: Gıdaların muhafazalarında yararlanılan yöntemlerin temel ilkeleri. Gıdaların ısıl işlemlerle muhafazası. Dondurarak, soğukta ve ışınlarla muhafaza. Yüksek basınç uygulamaları, ters ozmoz ve ultrafiltrasyon gibi modern yöntemlerin gıda muhafazasında kullanımları. Vurgulu elektrik alanı uygulamalar ve ultrases ile gıda muhafazası. Soğuk atmosferik ve vakum plazma teknolojileri.
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Dersi başarı ile tamamlayan öğrenci, gıdaların bozulmasına neden olan temel faktörleri ve raf ömrünü arttıracak yeni teknolojileri; gıda muhafazasında etkili olan teknikleri ve bu tekniklerin avantaj ve dezavantajlarını bilir.1, 2, 10A, C
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 10:Beyin Fırtınası
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), C:Ödev
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGiriş
2. HaftaGeleneksel koruma yöntemleri
3. HaftaGeleneksel yöntemlerde gelişmeler
4. HaftaGeleneksel ve yeni yöntemlerin birlikte kullanımı
5. HaftaBiyoteknoloji uygulamaları
6. HaftaMembran filtrasyon uygulamaları
7. HaftaUltrases teknolojisi
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaYüksek yoğunluklu/darbeli ışık uygulamaları
10. HaftaYüksek hidrostatik basınç uygulamaları
11. HaftaPlazma teknolojisi
12. HaftaDarbeli elektrik alanı uygulamaları
13. HaftaRadyo frekans ve mikrodalga uygulamaları
14. HaftaIşınlama ve basınçlı CO2 uygulamaları
15. HaftaGenel tekrar
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders NotuBilimsel yayınlar
Diğer KaynaklarZeuthen P, Bogh-Sorensen L. 2003. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing Ltd. CRC Press.
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ödev 125
2Ödev 225
3Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)16.003.0048.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi16.002.0032.0000
3Ara Sınav0.000.000.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev2.0010.0020.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.002.002.0000
Toplam İş Yükü102
Toplam İş Yükü / 25 (s)102 / 25
Dersin AKTS Kredisi4

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"