Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Kırmızı Et TeknolojisiGIM 5132016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf. Dr. Bülent NAZLI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Etin sağlıklı ve kaliteli olarak üretilmesi için hammadde kasaplık hayvanlardan itibaren, kesim, kesim sonrası karkas etler ve post-mortem değişimler, karkas değerlendirilmesi, çiğ kırmızı etler ile hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri ayrıca et muhafaza teknikleri üzerine bilgiler verilmesi ve bu konuda beceriler kazandırılması dersin amacını oluşturmaktadır.
Dersin İçeriğiEtin Önemi ve Yapısı, Et Üretim Teknolojisi, Kesim ve Kesim Sonrası Değişimler, Bozulmalar, Gövde Etlerin Sınıflaması Ve Parçalaması, Çiğ Kırmızı Etler, Hazırlanmış Et Karışımları, Et Ürünleri Üretim Teknolojisi, Bağırsaklar ve Et Konserveleri, Et Muhafaza Teknikleri, Et ve Et Ürünlerinde Katkı Maddeleri, Et İle İlgili Mevzuat konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGiriş, Türkiye ve Dünyada Et Sanayi,
2. HaftaEtin Önemi ve Yapısı, Morfolojik, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Yapısı
3. HaftaEt Üretim Teknolojisi, Kasaplık Hayvanlar, Mezbahalar Ve Kesim,
4. HaftaKesim Sonrası Değişimler, Normal Değişimler, Ölüm Sertliği, Olgunlaşma,
5. HaftaAnormal Değişimler, Soğuk Kasılması, Çözülme Sertliği, Dfd-Et, Pse-Et, Bozulmalar
6. HaftaGövde Etlerin Sınıflaması Ve Parçalaması, Gövde Etlerin Sınıflaması, Gövde Etlerin Parçalanması, Kaba Parçalama, Detay Parçalama,
7. HaftaÇiğ Kırmızı Etler, Hazırlanmış Et Karışımları, Marinasyonlu Et, Köfte, Döner
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaEt Ürünleri Üretim Teknolojisi, Fermente Sucuk Teknolojisi, Haşlanmış Sucuk Teknolojisi,
10. HaftaPastırma Teknolojisi, Jambon Teknolojisi, Kavurma Teknolojisi, Füme Dil Teknolojisi, Jöle İşkembe Teknolojisi
11. HaftaBağırsaklar, Konservele
12. HaftaEt Muhafaza Teknikleri, Fiziksel Yöntemler, Isı İle, Kurutma İle, Hidrostatik Basınç İle, Radyasyon İle, Vakum İle,
13. HaftaKimyasal Yöntemler, Dumanlama İle, Salamura İle, Organik Asitler İle, Klor Preparatları İle, Antiseptikler İle, Antibiyotikler İle,
14. HaftaEt Ve Et Ürünlerinde Katkı Maddeleri
15. HaftaEt İle İlgili Mevzuat
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders NotuEt Teknolojisi Ders Notları Prof.Dr. Bülent NAZLI
Diğer KaynaklarEt Endüstrisi Prof. Dr. Yalçın YILDIRIM
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
Toplam0
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü0
Toplam İş Yükü / 25 (s)0 / 25
Dersin AKTS Kredisi0

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"