Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
İleri Hijyen UygulamalarıGIM 5362016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf. Dr. Bülent NAZLI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin İçeriği
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Lisansüstü eğitimi alan öğrencilere gıda işletmelerinde hijyen kavramının benimsetilmesi, gerek gıdanın gerekse fabrikanın hijyenik olarak tasarımı için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmek1, 2, 5, 8, 10, 12, 16A, C
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 5:Gösterim, 8:Grup Çalışması, 10:Beyin Fırtınası, 12:Örnek Olay, 16:Proje Temelli Öğrenme (Saha çalışması dâhil)
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), C:Ödev
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGiriş, Beslenme ve Besin Maddeleri, Besin Hijyeni ve Önemi,
2. HaftaBesinlerde Bulaşmalar, Besinlerde Zararlı Etken Ve Maddeler, Fiziksel Kökenli Maddeler, Kimyasal Kökenli Maddeler,
3. HaftaBesinlerde Doğal Olarak Bulunan ve Besinlere Sonradan Bulaşan Kimyasal Kökenli Maddeler,
4. HaftaBiyolojik Kökenli Parazitler ve Mikroorganizmalar
5. HaftaGıdalarda Mikroorganizmaların Canlılığı ve Gelişimi Üzerine Etkili Faktörler, İç Faktörler, Gıdanın Yapısı ve Bileşimi, Su Aktivitesi (Aw), Ph, Redoks Potansiyel (Eh)
6. HaftaDış Faktörler, Sıcaklık, Atmosferin Etkileri, Etkileşim Parametreleri ve İnhibitör Bileşikler,
7. HaftaTeknolojik Faktörler, Yüksek Isı Uygulamaları, Düşük Isı Uygulamaları, Termal olmayan Yöntemler, Kurutma Ve Yoğunlaştırma, Işınlama, Paketleme, Kimyasal Uygulamalar,
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaÖzel Besin Hijyeni, Et ve Et Ürünleri Hijyeni
10. HaftaKanatlı Eti ve Yumurta Hijyeni, Su Ürünleri Hijyeni
11. HaftaSüt ve Süt Ürünleri Hijyeni,
12. HaftaMeyve ve Sebze Hijyeni
13. HaftaBesin Bozulmaları
14. HaftaGıda İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon, İşyeri ve Personel Hijyeni,
15. HaftaTemizlik ve Dezenfeksiyon, Gıda İşletmelerinde Hijyen Kontrolleri
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders Notu
Diğer Kaynaklar
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 140
2Ödev 110
3Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)4.003.0012.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi4.002.008.0000
3Ara Sınav1.0010.0010.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev1.0020.0020.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0015.0015.0000
Toplam İş Yükü65
Toplam İş Yükü / 25 (s)65 / 25
Dersin AKTS Kredisi3

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"