Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Gıda Endüstrisinde Enzim TeknolojisiGIM 5182016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüYrd.Doç.Dr. İbrahim GÜLSEREN
Dersi VerenlerYrd.Doç.Dr. İbrahim GÜLSEREN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Enzimler, gıdaların üretim süreçlerine düşük konsantrasyonlarda katılmakla birlikte, gıdaların fizikokimyasal özelliklerini (örneğin, yapısal, dokusal ve duyusal özellikler) azami ölçüde etkileyen bileşenlerdir. Gıdaların yapısında doğal olarak bulunabildikleri gibi, gıda üretiminde de hammaddelere katılarak fizikokimyasal değişikliklere sebebiyet verebilirler. Dolayısıyla, enzimatik değişiklikler son ürün kalitesini olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilmektedir.
Dersin İçeriğiBu derste, enzim kimyası, enzimlerin yapısal özellikleri, enzimlerin üretimi ve izolasyonu, immobilizasyonu, enzim kinetiği, gıda sistemlerinde enzimlerin işlevleri ve önemi incelenecektir.
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Enzimlerin gıda sistemlerindeki önemi ve fonksiyonlarının anlaşılması.1, 2, 3, 14, 16A, B, C, D, F
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma, 14:Bireysel Çalışma, 16:Proje Temelli Öğrenme (Saha çalışması dâhil)
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), B:Sözlü Sınav, C:Ödev, D:Proje / Tasarım, F:Performans Görevi (Uygulama / Laboratuvar / Atölye / Arazi Çalışması / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez)
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGıdalarda enzim uygulamaları - giriş1, 2, 3,4
2. HaftaProtein kimyası - I - Proteinlerin yapısal özellikleri1, 2, 3,4
3. HaftaProtein kimyası - II - Analiz yöntemleri3,7,9,5
4. HaftaProtein kimyası - III - Proteinlerin kararlılığı ve diğer bileşenlerle etkileşimleri3,4,5,6
5. HaftaEnzimlerin fizikokimyasal özellikleri1, 3
6. HaftaEnzim kinetiği1, 3
7. HaftaEnzimlerin immobilizasyonu1, 3
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaEnzim üretimi ve enzim reaktörleri1,7,8
10. HaftaEnzimlerin izolasyonu1,7,8
11. HaftaEnzimlerin saflaştırılması ve genetik modifiye enzimler1,7,8,9
12. HaftaGıda sistemlerinde enzimler - I - Süt ve yağ endüstrilerinde kullanılan enzimler2,3,7,8,9
13. HaftaGıda sistemlerinde enzimler - II - Nişasta ve protein işlemede kullanılan enzimler2,3,7,8,9
14. HaftaGıda sistemlerinde enzimler - III - Et ve meyve/sebzelerin işlenmesinde kullanılan enzimler2,3,7,8,9
15. HaftaProje sunumları - Genel değerlendirme9
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders Notu1. Enzimler (2007), Fakülte Kitabevi, Isparta.
Diğer Kaynaklar2. Gıda Kimyası. İstanbul: Proteinler ve enzimler kısmı (s100-126; s181-192). 3. Food Chemistry (2005), Marcel Dekker, Inc. 4th ed. New York, NY, ABD: Enzimler kısmı (s431-530). 4. Principles of Food Chemistry (1999). Aspen Publishers, Inc. 3rd ed. Gaithersburg, MD, ABD: Enzimler kısmı (s389-428). 5. Stabilization of food dispersions by enzymes. Food & Function, 5(2):198-213. 6. Introduction to Food Chemistry (2004). CRC Press, Boca Raton, FL, ABD. 7. Enzymes in Food Processing (1995), 2nd ed.Springer-Science+Business Media, B.V. 8. Enzymes in Food Technology (2010), 2nd ed. Blackwell Publishing Ltd. 9. Novel enzyme technology for food applications (2007). Woodhead Publishing Limited, Cambridge.
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 120
2Ödev 130
3Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)15.003.0045.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi15.002.0030.0000
3Ara Sınav1.0030.0030.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev1.0030.0030.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0050.0050.0000
Toplam İş Yükü185
Toplam İş Yükü / 25 (s)185 / 25
Dersin AKTS Kredisi7

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"