Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Tahıl ve Ürünleri TeknolojisiGIM 5192016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüYrd.Doç.Dr. Ertan ERMİŞ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı; tahıl ve tahıl ürünleri üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmaktır.
Dersin İçeriğiTahılların sınıflandırılması, kimyasal bileşimleri, depolama, öğütme, ekmek üretimi, makarna, kek, bisküvi, bulgur üretim teknolojileri
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Tahılların yapısını ve beslenme ve ekonomik açıdan önemini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, depolanması, öğütülmesi ve üretim teknolojilerini, kalite kontrol uygulamalarını kavrar ve uygulanan bazı temel analizleri yapar ve yorumlar1, 2, 10, 13A, F
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 10:Beyin Fırtınası, 13:Deney / Laboratuvar / Atölye / Alan Uygulaması
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), F:Performans Görevi (Uygulama / Laboratuvar / Atölye / Arazi Çalışması / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez)
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGiriş
2. HaftaTahıllarsayfa 2-4
3. HaftaBuğday kalitesini belirlemede kullanılan ölçülersayfa 8-13
4. HaftaBuğdayların kimyasal bileşimlerisayfa 19-39
5. HaftaBuğday öğütme teknolojisi 1 – depolama ve temizlemesayfa 58-78
6. HaftaBuğday öğütme teknolojisi 2– tavlama, öğütme ve elemesayfa 142-199
7. HaftaEkmek üretim teknolojisi 1– Ekmek üretiminde kullanılan hammaddelersayfa 217-232
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaEkmek üretim teknolojisi 2– Yoğurma, fermantasyon, pişirmesayfa 304-331
10. HaftaBulgur ve tarhana üretim teknsayfa 374-377
11. HaftaMakarna üretim teknolojisisayfa 373-374
12. HaftaBisküvi, gofret, kek üretim teknolojisi 1sayfa 377-379
13. HaftaBisküvi, gofret, kek üretim teknolojisi 2sayfa 377-379
14. HaftaKahvaltılık tahıllar ve atıştırmalıklarsayfa 389-403
15. HaftaGenel tekrar
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders NotuElgün, A., Ertugay, Z. 2002. Tahıl İşleme Teknolojisi, , Atatürk Üniversitesi Yayınları No. 718.
Diğer KaynaklarHoseney, R.C. 1994. Principles of Cereal Science and Technology. American Association of Cereal Chemistry (AACC), St. Paul, MN, ABD.
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ödev 125
2Ödev 225
3Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)16.003.0048.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi16.002.0032.0000
3Ara Sınav0.000.000.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev2.0010.0020.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.002.002.0000
Toplam İş Yükü102
Toplam İş Yükü / 25 (s)102 / 25
Dersin AKTS Kredisi4

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"