Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Kanatlı Eti ve Yumurta TeknolojisiGIM 5152016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf. Dr. Bülent NAZLI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Kanatlı et teknolojisi dersi, kümes hayvanları işlenmesini, teorik ve pratik yönden tüm yönleriyle, açık, özlü olarak sunmaktadır. ayrıca yumurta ve yumurta ürünlerinin özelliklerini, yumurta üretim teknolojisini ve yumurta ürünlerinin kalite karakteristiklerini öğrenmeleri amaçlanmıştır.
Dersin İçeriğiKanatlı eti teknolojisinin tanıtımı. Kümes hayvanları etlerinin detaylı kompozisyonu, kesim tekniği, depolama ve soğutma teknikleri. Kalite parametreleri ve kaliteyi geliştirici teknikler. Kasın ete dönüşümü. Kürleme ve tütsüleme teknikleri, özel ürünler. Kıyılıp, şekil verilmiş kümes hayvanları ürünleri teknolojisi, bu ürünlerde kullanılan katkıların formülasyonu, özel pişirme yöntemleri ve pişmiş ürünler. Konserve tavuk ürünleri.Yumurtanın detaylı kompozisyonu. Yumurta ve yumurta ürünleri kimyası. Kabuklu yumurta ve besin değeri. Kabuklu yumurta kalitesi ve korunması. Yumurtaya uygulanan işlemler ve yumurta ürünleri, dondurma, pastörizasyon, tekrar şekerlendirme ve dehidrasyon basamakları. Yumurta ürünlerinin kalitesi ve fonksiyonu. Yumurta ürünleri paketlemesi
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Kanatlı eti teknolojisinin tanıtımı. Kabuklu yumurta ve besin değeri. Kabuklu yumurta kalitesi ve korunması. Yumurtaya uygulanan işlemler ve yumurta ürünleri, dondurma, pastörizasyon, tekrar şekerlendirme ve dehidrasyon basamakları. 1, 2, 3, 4, 8, 16A, C
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma, 4:Alıştırma ve Uygulama, 8:Grup Çalışması, 16:Proje Temelli Öğrenme (Saha çalışması dâhil)
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), C:Ödev
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaKanatlı eti teknolojisinin tanıtımı.
2. HaftaKümes hayvanları etlerinin detaylı kompozisyonu
3. HaftaKanatlı eti üretimi
4. HaftaKanatlı etlerinin muhafazası, soğutma ve dondurma teknikleri
5. HaftaKanatlı etlerinin kalite karakteristikleri ve kaliteyi geliştirici faktörler
6. HaftaKanatlı eti mikrobiyolojisi ve ürün güvenliği
7. HaftaKanatlı etlerinin kalite özellikleri
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaKanatlı etlerinden üretilen ürün teknolojileri I
10. HaftaKanatlı etlerinden üretilen ürün teknolojileri II
11. HaftaYumurtanın detaylı kimyasal kompozisyonu
12. HaftaYumurta sarısının ve beyazının bileşimi ve fonksiyonel özellikleri
13. HaftaYumurtanın muhafazası ve uygulanan işlemler
14. HaftaYumurta pastörizasyonu ve yumurta kurutulması
15. HaftaÖdevlerin Değerlendirilmesi
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders Notu
Diğer Kaynaklar
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 140
2Ödev 110
3Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)14.003.0042.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi14.001.0014.0000
3Ara Sınav1.005.005.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev1.0010.0010.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0010.0010.0000
Toplam İş Yükü81
Toplam İş Yükü / 25 (s)81 / 25
Dersin AKTS Kredisi3

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"