Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
Gıda MevzuatıGIM 5052016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf. Dr. Bülent NAZLI
Dersi VerenlerProf. Dr. Bülent NAZLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gıda Mühendisliği öğrencileri, gıda kalitesinin sağlanmasında uymak zorunda oldukları ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilinçlendirilecektir.
Dersin İçeriğiGıda Mühendisliği öğrencileri, gıda kalitesinin sağlanmasında uymak zorunda oldukları ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilinçlendirilecektir.
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Gıda Mühendisliği öğrencileri, gıda kalitesinin sağlanmasında uymak zorunda oldukları ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı hakkında bilinçlendirilecektir. 1, 2, 5, 16A, C
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 5:Gösterim, 16:Proje Temelli Öğrenme (Saha çalışması dâhil)
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), C:Ödev
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaKalite, kalite kontrol temel kavramları ve gıda kalitesi
2. HaftaGıdalarda proses için kalite kontrol kriterleri
3. HaftaGıdalarda kalite kontrol uygulamaları: HACCP, GMP, GHP, 5S, Kaizen
4. HaftaGıdalarda kalite kontrol uygulamaları: ISO 9000, ISO 22000
5. HaftaAnaliz ve test yöntemleri, akreditasyon ve validasyon
6. HaftaSpesifik olarak gıdalar için kalite ve kalitenin kontrolü
7. HaftaGıda denetleme esasları, denetleyiciler ve meslek etiği
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaGıda mevzuatı ve kanunu
10. HaftaTürk Gıda Kodeksi: Amaç, kapsam ve tanımalar
11. HaftaTürk Gıda Kodeksi: Katkı maddeleri ve etiketleme
12. HaftaGıda üretim ve satış yerlerine ilişkin mevzuat
13. HaftaMeslek etiği
14. HaftaGıda yönetmelikleri
15. HaftaFarklı gıdalara ait tebliğler ve standartlar
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders Notu5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara
Diğer KaynaklarYönetmelikler, Tebliğler ve Talimatlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 140
2Ödev 110
3Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)4.003.0012.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi4.002.008.0000
3Ara Sınav1.0015.0015.0000
4Kısa Sınav1.0010.0010.0000
5Ödev1.0010.0010.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0015.0015.0000
Toplam İş Yükü70
Toplam İş Yükü / 25 (s)70 / 25
Dersin AKTS Kredisi3

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"