Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
İleri Et Bilimi ve TeknolojisiGIM 6082016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf. Dr. Bülent NAZLI
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı İnsan beslenmesinde çok önem taşıyan etin tanımı, önemi, yapısı, elde edilişi ile karkasların işlenmesi ve et ürünleri teknolojisi konularında bilgiler vermek dersin amacını oluşturmaktadır.
Dersin İçeriğiEtin Önemi ile morfolojik, Kimyasal ve mikrobiyolojik yapısı, Kesim sonrası normal ve anormal değişimler, Et bozulmaları, Gövde Etlerin Sınıflaması, derecelendirilmesi ve Parçalaması, Çiğ Kırmızı Etler, Hazırlanmış Et Karışımları, Et Ürünleri Üretim Teknolojisi, Fermente Sucuk, Haşlanmış Sucuk, Pastırma, Jambon, Kavurma, Füme Dil ve Jöle İşkembe Teknolojisi, Bağırsaklar, ve Konserveler ile Et Muhafaza Teknikleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Kırmızı Et Bilimi ve Teknolojisi Ders Notları, Prof.Dr.Bülent NAZLI Power Point Ders Sunumları1, 2, 3, 5, 10
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma, 5:Gösterim, 10:Beyin Fırtınası
Ölçme Yöntemleri:
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaGiriş, Türkiye ve Dünyada Et Sanayi
2. HaftaEtin Önemi ve Yapısı, Morfolojik, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Yapısı
3. HaftaEt Üretim Teknolojisi, Kasaplık Hayvanlar, Mezbahalar Ve Kesim,
4. HaftaKesim Sonrası Değişimler, Normal Değişimler, Ölüm Sertliği, Olgunlaşma,
5. HaftaAnormal Değişimler, Soğuk Kasılması, Çözülme Sertliği, Dfd-Et, Pse-Et, Bozulmalar
6. HaftaGövde Etlerin Sınıflaması Ve Parçalaması, Gövde etlerinde kalite ve verim derecesi
7. HaftaGövde etlerde Kaba Parçalama, Detay Parçalama,
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaÇiğ Kırmızı Etler, Hazırlanmış Et Karışımları, Marinasyonlu Et, Köfte, Döner
10. HaftaEt Ürünleri Üretim Teknolojisi, Fermente Sucuk Teknolojisi, Haşlanmış Sucuk Teknolojisi
11. HaftaPastırma Teknolojisi, Jambon Teknolojisi, Kavurma Teknolojisi, Füme Dil Teknolojisi, Jöle İşkembe Teknolojisi
12. HaftaBağırsaklar, Konserveler
13. HaftaEt Muhafaza Teknikleri, Fiziksel Yöntemler, Isı İle, Kurutma İle, Hidrostatik Basınç İle, Radyasyon İle
14. HaftaKimyasal Yöntemler, Dumanlama İle, Salamura İle, Organik Asitler İle, Klor Preparatları İle, Antiseptikler İle, Antibiyotikler İle,
15. HaftaEt Ve Et Ürünlerinde Katkı Maddeleri,
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders NotuProf.Dr.Bülent NAZLI (2015) Kırmızı Et Bilimi ve Teknolojisi Ders Notları, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Gıda Mühendisliği, Halkalı, İstanbul
Diğer KaynaklarProf.Dr.Yalçın Yıldırım (2000) Et Endüstrisi, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Bursa
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
PÇ1Doktora düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, gıda bilimi ve uygulamalarına yönelik olarak ileri düzeyde bilgi sahibi olur.X
PÇ2Gıda Mühendisliğinin alt dallarında en son gelişmeleri takip ederek özgün bir araştırma konusunu bağımsız olarak belirleme, tasarlama, uygulama ve sonuçlandırma; bu süreci yönetme becerisi kazanırX
PÇ3Bilimsel ve/veya teknolojik yeni bir yöntem ya da prosesi geliştirerek yeni bir alana uygulayarak kapsamlı bir çalışma yapma becerisi kazanır.X
PÇ4Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.X
PÇ5Gıda biliminde ortaya atılan fikirlerin ve meydana gelen gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.X
PÇ6Ulusal ve uluslararası ortamlarda daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla ileri düzeyde yazılı ve sözlü olarak akademik sunum yapma ve tartışabilme becerisi kazanır.X
PÇ7Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme, bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarma becerisi kazanır.X

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 140
2Ödev 110
3Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)14.003.0042.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi14.001.0014.0000
3Ara Sınav1.005.005.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev1.0010.0010.0000
6Uygulama0.000.000.0000
7Final1.0010.0010.0000
Toplam İş Yükü81
Toplam İş Yükü / 25 (s)81 / 25
Dersin AKTS Kredisi3

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"