Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Haftalık Ders Saati AKTS
İleri Yağ Teknolojisi GIM 6052016 - 2017T : 3+U : 037.5

T : Teori, U : Uygulama, L : Laboratuvar, AKTS : Avrupa Kredi Transfer Sistemi

Ön Koşul DersleriÖn koşul dersi yoktur.
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisansüstü
Dersin TürüAlan Seçmeli
Dersin KoordinatörüYrd.Doç.Dr. Halime PEHLİVANOĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bitkisel yağlar,hem sağlıklı beslenmede hemde ürünlerin kalitesinde oldukça önemlidir.Ders kapsamında Lipid kimyası, bitkisel yağ işleme teknolojileri ve gıda endüstrisinin gereksinimlerine uygun modifiye yağ üretimi konularında bilgi verilerek,donanımlı yüksek gıda mühendisi yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiLipid kimyası, bitkisel yağ kaynaklarının tanınması, hammadde özellikleri, yağ ekstraksiyon, rafinasyon ve modifikasyon teknikleri ile endüstriyel uygulamalar, zeytinyağı,ayçiçek yağı,pamuk yağı,kanola yağı,mısır yağı ve değerli yağlar teknolojisi,yağların sertleştirme yöntemleri, margarin ve lipid şortening üretimi, bozulma reaksiyonları, kalite kontrol ve ilgili mevzuatlar.
Sıra No Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
ÖÇ1Lipidler ve lipidlerin sınıflandırılmas,yağ asitleri ve özellikleri,yağların insan sağlığı açsından önemi,Yağların ürün kalitesi üzerine etkisi, Rafinasyon kademeleri ve yöntemleri,yağların setrleştirilme 1, 2, 3, 8, 10, 16A, F
ÖÇ21) Katı ve sıvı bitkisel yağ kaynakları, sınıflandırılması ve kullanımları konusunda bilgi sahibi olmak 2) Yağlar ve yağlı hammaddelerde bozulma, değerlendirme ve depolama hakkında bilgi sahibi olmak 3) Lipid kimyası, Yağ hidrojenasyonu ve margarin1, 2, 5, 8, 10, 16A, F
Öğretim Yöntemleri:1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma, 5:Gösterim, 8:Grup Çalışması, 10:Beyin Fırtınası, 16:Proje Temelli Öğrenme (Saha çalışması dâhil)
Ölçme Yöntemleri:A:Sınav (Yazılı Sınav / Test: Doğru-Yanlış Testi, Çoktan Seçmeli Testi, Kısa Cevaplı Test, Eşleştirmeli Test), F:Performans Görevi (Uygulama / Laboratuvar / Atölye / Arazi Çalışması / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez)
Sıra No Konular Ön Hazırlık
1. HaftaLipid kimyası Yağların temel yapı unsurları1-sa 1-24 2-sa 43-68 4-sa 61-73
2. HaftaYağ asitlerinin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması Ticari öneme sahip bitkisel yağlar1-sa 24-36 2-sa 68-85 4-sa 73-89
3. HaftaYağlar ve yağlı hammaddelerde bozulma, değerlendirme ve depolama Hafta Yağ ekstraksiyonu ve rafinasyon uygulamaları1-sa 36-45 2-sa 105-109
4. HaftaZeytinyağı üretim teknolojisi1-sa 45-70 2- sa 179-200
5. HaftaAyçiçek yağı ve kanola yağı üretim teknolojisi1-sa 70-92 2-200-208
6. HaftaMısır yağı üretim teknolojisi1-sa 92-105 2-sa 200-214
7. HaftaPamuk yağı üretim teknolojisi1-sa 105-119 2-sa 214-229
8. HaftaAra SınavAra Sınav
9. HaftaDeğerler yağlar,üretim yöntemleri ve beslenme açısından önemi1-sa 119-135
10. HaftaYağların sertleştirilmesinde kullanılan yöntemler ve hidrojenasyon teknolojisi1-sa 135-149 2-sa 237-286
11. Haftaİnterifikasyon ve fraksiyonlama teknolojileri1-sa 149-168
12. HaftaMargarin üretim teknolojisi1-sa 168-179 2-sa 289-315
13. HaftaYağlarda oksidasyon ve kimyasal mekanizma2-sa 321-336
14. HaftaBitkisel yağlarda yeni rafinasyon teknolojilerindeki gelişmeler1-sa 179-188
15. HaftaMamul ürünlerde kalite kontrol ve analizleri1-sa 188-201
16. HaftaFinal SınavıFinal Sınavı
Kaynaklar
Ders NotuTarafımdan hazırlanmış Bitkisel Yağ Teknolojsi Ders sunumları Yemeklik yağ teknolojisi Prof.Dr. Fikri Başoğlu
Diğer Kaynaklar1.Yağ Kimyası: M. Kayahan, Ankara Ü.2.Gıda Kimyası: M. Demirci, Namık Kemal Ü.3.Bitkisel Yağ Teknolojisi: S. Nas, H.Y. Gökalp, M. Ünsal, Pamukkale Ü.4.Bitkisel Yağ Teknolojisi: A.S. Gümüşkesen, Ege Ü.5.Zeytinyağı Üretim Teknolojisi: M. Kayahan A. Tekin, Ankara Ü.6.Zeytinyağı: F. Göğüş, M.T. Özkaya, S. Ötleş (ed.) Ankara.7.Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretim Teknolojisi: M. Kayahan, Ankara Ü.8.Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi: M. Kayahan, Ankara Ü.9.Modifiye Yağlar ve Üretim Teknolojisi: M. Kayahan, Ankara Ü.
Sıra No Program Öğrenme Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
PÇ1Doktora düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, gıda bilimi ve uygulamalarına yönelik olarak ileri düzeyde bilgi sahibi olur.X
PÇ2Gıda Mühendisliğinin alt dallarında en son gelişmeleri takip ederek özgün bir araştırma konusunu bağımsız olarak belirleme, tasarlama, uygulama ve sonuçlandırma; bu süreci yönetme becerisi kazanırX
PÇ3Bilimsel ve/veya teknolojik yeni bir yöntem ya da prosesi geliştirerek yeni bir alana uygulayarak kapsamlı bir çalışma yapma becerisi kazanır.X
PÇ4Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.X
PÇ5Gıda biliminde ortaya atılan fikirlerin ve meydana gelen gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.X
PÇ6Ulusal ve uluslararası ortamlarda daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla ileri düzeyde yazılı ve sözlü olarak akademik sunum yapma ve tartışabilme becerisi kazanır.X
PÇ7Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme, bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarma becerisi kazanır.X

Katkı Düzeyi: 1. Çok Düşük 2. Düşük 3. Orta 4. Yüksek 5. Çok Yüksek

Sıra No Yarıyıl İçi Çalışmaları Katkı Yüzdesi
1Ara Sınav 130
2Uygulama 120
3Final50
Toplam100
Sıra No Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
1Ders Süresi (Sınav Haftası Dahildir)15.003.0045.0000
2Sınıf Dışı ders Çalışma Süresi2.0012.0024.0000
3Ara Sınav1.0011.0011.0000
4Kısa Sınav0.000.000.0000
5Ödev0.000.000.0000
6Uygulama4.0020.0080.0000
7Final1.0015.0015.0000
Toplam İş Yükü175
Toplam İş Yükü / 25 (s)175 / 25
Dersin AKTS Kredisi7

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"