“Halil İnalcık Bilge Bir Alimdi”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut geçtiğimiz yıl vefat eden hocası Şeyhü’l-Müverrihin Halil İnalcık için vefat yıldönümünde Dünya Bülteni'nden İbrahim Ethem Gören’e bir röportaj verdi.

Röportajda Halil İnalcık Hoca'nın tarihçiliğinden, kattığı değerlerden bahseden Prof. Dr. Mehmet Bulut, “ Halil İnalcık Hocamız devrinin; 20. yüzyılın en büyük tarihçisidir,” dedi.

İbrahim Ethem Gören / Dünya Bülteni

Osmanlı tarihçisi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut’la, geçtiğimiz yıl vefat eden hocası, Tarihçilerin Kutbu, Şeyhü’l-Müverrihin Halil İnalcık özelinde vefat yıl dönümünde rahmeti vesile kılarak hasbihal ettik.

İbrahim Ethem Gören: Mehmet Hocam. Öncelikle vefat yıldönümünde Halil İnalcık Merhuma Hakk Teala’dan rahmet niyaz ediyorum. Ruhu şâd; mekânı âli olsun. Halil İnalcık’a cemiyetimizin takdim ettiği unvanlarından biri Şeyhü’l-Müverrihîn. Bir asır boyunca Osmanlı’yı gündeminden düşürmeyen Halil Bey merhum Osmanlı’nın sırrını çözebildi mi?

Prof. Dr. Mehmet Bulut: Elbette çözdü İbrahim Ethem Bey. Malumunuz Merhum Prof. Dr. Halil İnalcık Hoca Şeyhü’l-Müverrihîn; tarihçilerin şeyhi olarak bilinir. Hakikaten öyledir. 1916-2016 yılları arasında velüd ve bereketli bir hayat sürmüş olan Halil İnalcık Hocamız devrinin; 20. yüzyılın en büyük tarihçisidir.

İ.: Mutlak bir tarihçi midir?

M.: Mutlak ya da hususi bir maddeyle mukayyet bir tarihçi değildir. O, mücerret tarihçi değildir.

Röportajın tam metni için:

“Halil İnalcık Bilge Bir Alimdi”

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"