Türkiye Blog Yazarları Çalıştayı

Blog yazarlarının ve blog yazarlığına ilgi duyanların katıldığı Türkiye Blog Yazarları Çalıştayı'nın 2'incisi İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde düzenlendi. Uzun soluklu blogların yazarlarının konuk olduğu programda, blog konusunda bilgilenildi yapıldı ve medya etkisi konuşuldu.

"Dijital Miras Bırakabilirsiniz"

Çalıştay çerçevesinde; Funda Güleç Yalçın (Fundalina.com), Yeşim Mutlu (Yesimmutlu.com), Atıf Ünaldı (atifunaldı.com), Daron Yöndem (daron.yondem.com) ve Evren Soyuçok (Evrengunlugu.com) konuklarımız oldu.

Çalıştaydaki blog yazarlarından Evren Soyuçok, Blog Yazarları Çalıştayı'nın ilk hedefinin Türkiye'ye blog kültürünü yerleştirebilmek olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Sosyal medyada var olan kaos ortamını yenebilmenin en iyi yolu içerik üretebilmek. Bunun yolu da bloglardan geçiyor. Geçen yıl Türkiye'de internet konferansları serisinin 20’ncisinde ilk Blog Yazarları Çalıştayı'nı gerçekleştirdik. Biz bu çalıştayı İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi gibi akademik çatılar altında toplamak ve yeni nesli blog yazarlığı konusunda bilinçlendirmek istiyoruz."

"Dijital Miras Bırakın"

Soyuçok, blog yazarlığı hakkında tavsiyeler vererek konuşmasına şöyle devam etti:

"İyi bir blog yazarı olmak için kesinlikle çok okumak, iyi araştırmak ve iyi gözlemlemek gerekiyor. İnsanların yaşadıklarını sosyal medya üzerinde paylaşmanın yanında kendi kişisel medyalarında da paylaşmalarını ve kendilerine dijital bir miras bırakmalarını istiyorum. Bizler dijital medyamızı yaratırsak bugün yaptığımız her şeyi yıllar sonra kendi blogumuzda insanlara ulaştırabiliriz. Çünkü orada patron biziz."

"Gençler Kendilerini Çok İyi İfade Ediyor"

Gençlerin kendilerini çok iyi ifade ettiğini belirten blog yazarı Yeşim Mutlu, "Herkesin farklı bir dünyası var ve bunu en iyi yazarak dile getirebilirler. Bu yüzden herkesin çizdikleri yolda yazılar yazmalarını istiyorum" dedi.

Kuralsızlık Kuralı

Blog dünyasındaki kuralsızlık kavramına dikkat çeken Yeşim Mutlu şöyle konuştu:

"Blog dünyasında kuralsızlık da bir kuralla kendini gösteriyor. Aslında kuralsızlık çok dile getirilen bir konudur. Ancak son zamanlarda Türkçe ‘ye daha fazla önem veriliyor. Bunu özellikle Türkçe sevenler ve basın yayın organları tarafından dile getiriliyor."

"Kendi Medyanızın Patronusunuz"

Mutlu, blog yazarlığından kendi medyanızın patronu olunabileceğine dikkat çekerek, konuşmasını şöyle bitirdi:

"Dijital medyada bilgiye çok hızlı ulaşmak söz konusu. Dijital medyam benim kontrolüm altında olduğu için, canlı bağlantılarla ben bugün burayı anında sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Bütün sosyal medyaları da canlı yayın mantığına geçtiğini düşünürsek, kendi kanalınızın, kendi medyanızın da patronu oluyorsunuz."

"Öğrencilerimiz Dijital Medyada Toplumsal Konulara Değinsin"

Hayatın içine girip teoride kalmamak için bu tarz eğitici ve öğretici projelerde daha fazla yer alacaklarını belirten Sabahattin Zaim Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Necmettin Özmen; "Biz öğrencilerimize en çok nasıl yazabilecekleri konusunu anlatıyoruz. Hayatımızda da artık dijital platformlar büyük yer kapladığı için öğrencilerimiz dijital platformda neler yapabileceğini ve neler öğrenebileceğimizi göstermek istedik. Dijital platformlarda kendini göstermek isteyen öğrencilerimizden en büyük isteğimiz ise; Türkçe düşünerek Türkçe yazmaları, yazım kurallarına uymaları ve milletimizi ilgilendiren konularda yazmalarıdır" dedi.

“Ayrı Tutulma, Dışlanma Söz Konusu Olabiliyor”

Bloglar ve basılı medya karşılaştırması yapan konuğumuz Atıf Ünaldı, “Gazetelerin kendine ait bir kamu yararı söz konusu. Bu çeşitli problemleri de yanında getiriyor. Bazı haber kamuya uymayabilir. Blog yazarları bu konuda daha rahat hareket kabiliyetine sahip. PR Ajansları da bunun farkında, ilk olarak PR Şirketleri blogger'ları basın toplantılarına çağırmaya başladı. Bazı sorunlar gündeme gelince gruplar ayrıldı” dedi. Bir diğer konuğumuz Funda Güleç bu konuda “Basın kimliğimle bazı davetlere katılıyoruz. Gazeteci olma iddiamız yok fakat kenarda ayrı tutulma, dışlanma söz konusu olabiliyor” diyerek görüşünü bildirdi.

“İçerik Üretimi Önemli”

“Blog yazmak zorunda değilsiniz. Önemli olan içerik üretmek. Ne tarz içerik üretmek istiyorsunuz. Önce buna karar vermelisiniz” diyen Daron Yöndem, içerik üretiminin altını çizdi ve gençlere bu anlamda bir çalışma içinde olmalarını öğüt verdi.

Programımız öğrencilerle yapılan soru-cevap faslı ardından hediye takdimiyle son buldu.

Türkiye Blog Yazarları Çalıştayı

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"