Tüm Meselemiz Nobel Ödülü Alacak Yeni Bilim Adamları Yetiştirmek

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut, üniversitemizin uluslararası çalışmalarını geliştirmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri Washington, Michigan Chicaco Eyaletlerinde bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Ülkenin 8 önemli üniversitesiyle birebir görüşmeler yapan ve ortak gelecekteki ortak çalışmalar için temelleri atan Rektörümüz, Mary Washington Üniversitesi’yle mevcut işbirliğimizi 3+2 çift diploma projesiyle geliştirdi. 28 Mart Pazartesi günü Genel Sekreterimiz  Yrd. Doç. Dr. Ömer Özbek ile Amerika’ya giden Rektörümüz, bir hafta boyunca görüşmelere devam etti.

Akademik işbirlikleri için yaptığı ziyarette, Washington’da bulunan Amerika Diyanet Merkezi’nde de bir toplantıya katılan Rektörümüz, merkez üyelerine bir konuşma yaptı. İlk olarak George Mason Üniversitesi’nde Ortadoğu ve İslam Çalışmaları Direktörleri ile görüşen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut, gelecekte yapılacak işbirlikleri ve ortak projelerle ilgili fikir alışverişinde bulundu. İkinci olarak, Duke Üniversitesi İslam Çalışmaları ve Ekonomi Bölümünün Direktörü ve akademisyenleri ile işbirliği ve ortak proje  görüşmelerinde bulundu. Ayrıca, North Caroline Üniversitesi İslam Araştırmaları Direktörü ve akademisyenleriyle  de işbirliği ve ortak proje geliştirme konularında görüşme yaptı. Michigan Üniversitesi’nde “Near Eastern Studies” Direktörleri ile bir araya gelen Rektörümüz, ortak projeler ve değişim programları geliştirmek konusunda görüşmeler yaptı. Michigan State Üniversitesi’nde Avrupa Çalışmaları Direktörleriyle toplantı yapan Rektörümüz, işbirliği konusunda mutabakat sağladı. Purdue Üniversitesi uluslararası ilişkiler ve mühendislik bölümleri direktörleriyle verimli toplantılar gerçekleştiren Rektörümüz ayrıca, Üniversitenin Discovery Park’ında yer alan nanoteknoloji ve temel bilimler laboratuvarlarını inceledi ve inovasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. 18.000 öğrencisinden 10.000’i lisansüstü eğitim alan Chicago Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve yöneticileriyle de bir araya gelen Rektörümüz Prof. Bulut, gelecekte yapılacak işbirliklerinin temellerini attı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan önemli üniversitelerle görüşmeler düzenleyen, işbirliklerine imza atan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut, Chicago’da her yıl düzenlenen Türk-Amerikan Bilim İnsanları Toplantısı’na da katılım gösterdi. Amerika ziyaretinin çok verimli geçtiğini ifade eden Rektörümüz; “Bilimde öncü dünya Üniversiteleriyle ileri düzeyde işbirliklerine imza atarak İZÜ’yü emin adımlarla güzel hedeflere taşıyoruz. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için başta Chicago, Michigan ve Duke olmak üzere ABDd’nin iyi üniversiteleri ile işbirliğinde önemli adımlar attık. Hamdolsun, görüşmelerimiz çok verimli geçti” dedi.

3+2 ile Türkiye’den Lisans Amerika’dan Yüksek Lisans Diploması

Geçtiğimiz yıl anlaşma imzaladığımız Mary Washington Üniversitesi’nin Eğitim ve İşletme Fakülteleri Dekanlarıyla bir araya gelen Rektörümüz, üniversiteler arasındaki işbirliğini genişletti ve geçtiğimiz yıldan bu yana görüşülen iki diplomalı program için mutabakat sağladı. Anlaşma sağlanan 3+2 program ile isteyen tüm öğrencilerimiz, lisans eğitiminin ilk 3 yılını İZÜ’de tamamlayıp, iki yıllık eğitim için Mary Washington Üniversitesi’ne gidecek. 3+2 programını tamamlayan tüm öğrenciler, İZÜ’den lisans Mary Washington Üniversitesi’nden ise yüksek lisans ile mezun olacak.  Öğrenciler, 5 yıllık eğitim sonunda Türkiye’den lisans, Amerika’dan yüksek lisans diploması edinecekler.

Nobel Ödüllü Aziz Sancar ile Görüştük

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Bulut ayrıca, Nobel Ödülü Türk Bilim Adamı Aziz Sancar’ı kendisine ödülü getiren çalışmalarını sürdürdüğü UNC School of Medicine’daki labaratuvarında ziyaret etti. Mütevazi çalışma odasında heyetimizi ağırlayan Kimya Nobel’i sahibi Aziz Sancar bireysel ve kurumsal başarı için en önemli etkenin araştırmacılara sağlanana imkanlar ve oluşturulan ortamlar olduğunu belirtti. Sancar İZÜ heyeti ile yaptığı görüşmede “iyi bir eğitim ve araştırma iklimi”ni vurgulayıp Türkiye'nin sadece Türk öğrencilere değil uluslararası öğrencilere özellikle de Suriyeli sığınmacılara dünya standartlarında eğitim imkanı sağladığını belirtti. Rektörümüz Prof. Bulut ise Aziz Sancar’ı bilime katkılarından dolayı tebrik edip kendisinin Türkiye'deki üniversite öğrencileri ve araştırmacılar için ilham kaynağı olduğu belirtti. İZÜ'nün bilimsel araştırmalara yoğun teşviklerini anlatan, kampüsümüzde kurulan araştırma merkezleri ve teknoloji transfer ofisimiz hakkında bilgi veren Prof. Bulut, bu çabaları "tüm meselemiz Nobel ödülü alacak yeni bilim adamları yetiştirmek" şeklinde özetledi. Aziz Sancar'ın eşi Gwen Sancar ile de görüşen İZÜ heyeti, üniversitemizin "eğitimde fırsat eşitliği" ilkesini temel edindiğini, Türkiye'de her kesimden, her gelir seviyesinden öğrenciye eğitim imkanı sunduğunu, tüm öğrenciler için rahat ve güvenli bir ortam sağladığını belirtti.

İZÜ’den Amerika Çıkarması

"Kent İçinde Bir Kampüs Üniversitesi"